Gamma Holding blikvanger op hoger Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Het textielbedrijf Gamma Holding stond bovenaan de lijst van stijgers vrijdagochtend op het Damrak. De fabrikant van kogelwerend materiaal heeft door reorganisaties weer zwarte cijfers geschreven en werd daarvoor beloond met een koerswinst van bijna 4 procent.

In 2005 leed het bedrijf uit Helmond nog verlies. De AEX-index, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, stond vrijdag 0,1 procent (0,38 punt) hoger op 509,70 punten.

Handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers wees op de beurs van Tokio, waar de Nikkei-index vrijdag op de hoogste stand eindigde sinds mei 2000. ,,Bovendien is het onderliggende sentiment op de beurs goed.'' De MidKap-index van middelgrote fondsen noteerde 0,1 procent lager op 722,86 punten.

Index

De DAX-index in Frankfurt noteerde 0,1 procent hoger, evenals de CAC-40 in Parijs en de Londense FTSE. Wall Street sloot donderdag lager door zorgen onder Amerikaanse beleggers over de vastberadenheid waarmee Iran zijn atoomprogramma doorzet.

Opvallendste daler in de AEX-index vrijdagochtend was TomTom. Het aandeel verloor 2,5 procent, terwijl donderdag het aandeel ook al verlies moest incasseren na de publicatie van de jaarcijfers. Hoewel de resultaten van TomTom beter waren dan verwacht, vragen beleggers zich af of het bedrijf zijn winstpeil op het huidige hoge niveau kan handhaven.

Winst

In de MidKap-index was Boskalis met een koerswinst van bijna 1 procent de grootste stijger. Het baggerbedrijf Boskalis heeft samen met Dredging International een opdracht gekregen in India ter waarde van 125 miljoen euro. Boskalis en Dredging gaan een geul aanleggen voor pijpleidingen naar een gasveld in de Golf van Bengalen.

Op het Damrak publiceerde verder een reeks (kleinere) vastgoedfondsen de jaarcijfers. De winsten van Wereldhave, VastNed Retail en Vastned Offices/Industrial werden vooral gestuwd door een waardevermeerdering van de panden. De resultaten lieten verder geen echte verrassingen zien. De aandelenkoersen van de vastgoedfondsen schommelden rond de slotstanden van donderdag.

Cijfers

Uitzender DPA Flex verloor ruim 1 procent na tegenvallende jaarcijfers. Het verlies van het bedrijf, door afboekingen op overgenomen bedrijven, viel groter uit dan analisten hadden verwacht.

Op de valutamarkt stond de euro vrijdagmorgen op 1,3120 dollar tegen 1,3130 dollar bij het slot van de Europese beurshandel donderdag.

Meer over