Gaat Wehkamp het redden met Brits geld?

Het oude postorderbedrijf Wehkamp heeft de laatste jaren belangrijke innovatieslagen gemist. Het Britse investeringsfond Apax, berucht van de PCM-affaire, neemt het nu over om moderniseringen door te voeren.

Het nieuwe moderne distributiebedrijf van Wehkamp in Zwolle, dat deze zomer zal worden geopend. Beeld Wehkamp
Het nieuwe moderne distributiebedrijf van Wehkamp in Zwolle, dat deze zomer zal worden geopend.Beeld Wehkamp

Wat houdt de overname van Wehkamp in?

Webshop Wehkamp bevestigt dat het wordt overgenomen door investeringsclub Apax. De bedrijven maken niet bekend welk bedrag er met de overname is gemoeid. Het Financieele Dagblad schrijft op basis van anonieme bronnen dat Apax 450 miljoen euro over heeft voor RFS Holding, de moedermaatschappij van Wehkamp. Ook de webshops Fonq, Create2Fit en kredietmaatschappij Lacent gaan mee naar de Britse investeringsclub. RFS Holding is voor 80 procent in handen van drie aandeelhouders. Zij profiteren flink van de deal. Voormalig KPN-bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer bezit bijna de helft van het bedrijf en kan daardoor zo'n 180 miljoen euro bijschrijven.

null Beeld .
Beeld .

Waarom laat Wehkamp zich overnemen?

Wehkamp wordt de afgelopen jaren bedreigd door zijn concurrenten. Het postorderbedrijf was jarenlang de grootste webshop van Nederland, maar in 2012 werd het qua omzet overvleugeld door Bol.com. Ook Coolblue en het Duitse Zalando hijgen nadrukkelijk in de nek van het Zwolse bedrijf. Om te kunnen investeren en innoveren heeft RFS Holding een kapitaalkrachtige partij nodig. Het grote investeringsbedrijf Apax past binnen het plaatje van bestuursvoorzitter Gert van de Weerdhof. Met deze financiële slagkracht denkt hij de noodzakelijke innovaties te kunnen realiseren. Het Britse Apax is eigenaar van onder meer AutoTrader, Bankrate, Tommy Hilfiger, New Look en Calvin Klein. Cor Molenaar, hoogleraar e-marketing, snapt het besluit. Met de huidige grootaandeelhouders waren de investeringsmogelijkheden beperkt. De Britten brengen naast een berg geld ook kennis en expertise mee. 'Bovendien heeft zo'n groot bedrijf veel adviseurs in dienst.'

Hoe staat Wehkamp er nu voor?

Het voormalig postorderbedrijf is de laatste jaren niet vernieuwd, oordeelt Molenaar. Noodzakelijke innovaties bleven grotendeels uit: 'De brieven zijn alleen vervangen door e-mails, en de papieren catalogus is een online- catalogus geworden.'

Dat Wehkamp wordt overgenomen is geen grote verrassing. De webshop stond in 2012 ook in de etalage, toen nog voor een prijs van 750 miljoen euro (nu is het voor 450 miljoen euro verkocht). Ahold was er bijna uit met Wehkamp, maar koos voor Bol.com. Bol ging sindsdien als een speer, Wehkamp kon de groei niet bijbenen.

In tegenstelling tot Wehkamp innoveerde Bol.com volgens Molenaar wel. Het introduceerde bijvoorbeeld een online-marktplaats voor zijn klanten, breidde het assortiment uit en ging sneller leveren. Nieuwkomer Coolblue belooft consumenten een pakket nog op de dag van bestelling in huis te hebben. Het enige waarmee Wehkamp zich onderscheidt is de mogelijkheid via kredietmaatschappij Lacent in termijnen te betalen.

Ondanks het marktverlies groeit de omzet van Wehkamp. In de periode 2014 tot maart 2015 steeg de omzet met 12 procent tot 546 miljoen euro. De omzet van RFS Holding kwam uit op 711 miljoen euro, met een bedrijfsresultaat van 46 miljoen. Andere webshops groeien ook flink.

Waar kan Wehkamp nog winst boeken?

Wehkamp gaat nu de concurrentieslag aan met bedrijven die supersnel pakketjes afleveren. In Zwolle is voor 100 miljoen een nieuw distributiecentrum neergezet, dat deze zomer in gebruik wordt genomen. Zo is het ook voor Wehkamp mogelijk om 95 procent van het assortiment nog dezelfde dag bij de klant te hebben.

Buiten het nieuwe distributiecentrum houdt Wehkamp de veranderingen nog voor zich. Bestuursvoorzitter Van de Weerdhof: 'Met de financiële slagkracht van Apax kunnen we nog sneller innovaties uitrollen, met het accent op klantbeleving, uitbreiding van ons assortiment en de beste service.'

Volgens Molenaar doet Wehkamp er goed aan om relatief dure merken in het assortiment op te nemen. In de 'fysieke wereld' gaat de webshop het niet winnen van prijsvechters als Primark of H&M en in de onlinewereld is de concurrentie van Zalando en nieuwkomer Lesara groot.

Is Apax wel een betrouwbare partij?

Apax is sinds de overname van krantenbedrijf PCM berucht. De uitgever, destijds eigenaar van onder meer de Volkskrant, ging bijna failliet doordat Apax een grote schuld bij PCM onderbracht. Van de Weerdhof is niet bang dat zoiets bij Wehkamp gebeurt. 'Apax onderschrijft onze strategie en groeiambities en zal de komende jaren ongeveer 90 miljoen euro gaan investeren om die ambities waar te maken. We hebben een verstandige financiering afgesproken.'

Meer over