Gaat Blokker V&D achterna?

Gaat Blokker Holding dan toch V&D achterna? De cijfers stemmen somber: het bedrijf leed in 2015 een recordverlies. De familie Blokker moest met een miljoeneninjectie te hulp schieten.

De Blokker in de Amsterdamse Bilderdijkstraat. Beeld anp
De Blokker in de Amsterdamse Bilderdijkstraat.Beeld anp

De Blokker Holding, het moederbedrijf achter de ooit geliefde oranje huishoudwinkels, heeft vorig jaar een recordverlies geleden: 52 miljoen euro in de min. Dat komt boven op een verlies van 20 miljoen euro in 2014. Om te zorgen dat de Holding toch voldoende financiële slagkracht houdt, heeft de familie Blokker 130 miljoen euro bijgestort in de bedrijfskas.

De Blokker Holding, vooral bekend van de gelijknamige winkel, maar ook uitbater van ketens als Marskramer, Leen Bakker, Bart Smit, Intertoys en Big Bazar, heeft in totaal twaalf winkelformules in acht verschillende landen. Bij het bedrijf werken 22 duizend mensen, ongeveer twee keer zo veel als bij V&D.

Maar verder mag de vergelijking tussen Blokker en V&D eigenlijk niet gaan, vindt het bedrijf. De slechte cijfers van Blokker zijn tijdelijk en hoofdzakelijk toe te schrijven aan de hoge kosten van recente reorganisaties bij onder meer de Blokker-, Xenos- en Cook&Co-winkels. Een 'turbulent' jaar was 2015 volgens topman Casper Meijer, maar niet het begin van het einde.

Buffer

Lang bestond het idee dat familiebedrijven als Blokker beter bestand zouden zijn tegen de crisis in de winkelstraten. Dergelijke bedrijven gaan behoudend om met hun geld, zo is het idee, en hebben daarom een financiële buffer ten tijde van tegenspoed. In tegenstelling tot V&D hoeven zij dus niet te bedelen bij overzeese investeerders zodra de omzetten tegenvallen. Dat die theorie klopt, bewees de familie Blokker dit jaar door in januari 130 miljoen euro extra over te maken aan de bedrijfskas. Genoeg om ook het aanstaande jaar het hoofd boven water te houden, aldus de directie.

Maar buiten die buffer heeft Blokker wel degelijk te maken met dezelfde problemen als V&D, namelijk hoe winnen we de strijd van de bol.coms en de Actions van deze wereld? Dat die vraag ook intern speelt, bleek onder andere vorig jaar toen zowel Blokker-topman Jack Peters als de Holding-topman Roland Palmer het concern verlieten. 'Verschillen van mening' met de raad van commissarissen lagen eraan ten grondslag. Ze zaten 'niet op een lijn' met de rest van het bedrijf. Lees: meningsverschillen op het hoofdkantoor waren schering en inslag, want hoe worden we eindelijk weer succesvol?

'De resultaten moeten beter en de kosten moeten lager', beantwoordde de nieuw aangetreden Blokkerdirectie die vraag een maand geleden. Onderdeel van die boodschap was het ontslag van een kleine vierhonderd man personeel, een kapitaalinjectie van 200 miljoen euro en de mogelijke sluiting van 150 van de 600 Nederlandse Blokkerfilialen. De overige 450 filialen worden de komende maanden bovendien vernieuwd.

De bezem er doorheen

Ook elders in het bedrijf gaat de bezem er doorheen. Bij Xenos werden 250 banen geschrapt. Er waren reorganisaties op de hoofdkantoren van Intertoys en Bart Smit en alle kookwinkels van het merk Cook&Co werden geschrapt. Bij heel de Holding zijn nu zo'n twaalfhonderd banen verloren gegaan.

En daarmee is het nog niet klaar. Ook in 2016, zo schrijft de directie in de allerlaatste zin van het persbericht, 'zal het aantal arbeidsplaatsen, mede door reorganisaties en optimalisering van de winkeloperaties, naar verwachting dalen'. Ondanks dat blijft topman Meijer goed geluimd. 'We hebben een driejarenplan. Zwarte cijfers komen wanneer ze komen. Dit vergt een lange adem en die hebben wij.'

Meer over