Nieuws

Gaan de mondkapjes af dan schieten de koersen omhoog; spectaculaire groei voor beurzen

Voor beleggers is de pandemiecrisis de mooiste crisis aller tijden. In het eerste halfjaar van 2021 boekte de AEX-index een winst van 16,8 procent; de grootste stijging in bijna een kwart eeuw.

De AEX-index op de Amsterdamse beurs is voor het eerst sinds september 2000 boven de 700 punten gesloten. Daarmee naderde de Nederlandse beursgraadmeter zijn hoogste slotstand ooit. Beeld ANP
De AEX-index op de Amsterdamse beurs is voor het eerst sinds september 2000 boven de 700 punten gesloten. Daarmee naderde de Nederlandse beursgraadmeter zijn hoogste slotstand ooit.Beeld ANP

Economische opleving of economische neergang. Hausse of recessie. Groei of krimp. Voor de beurskoersen lijkt het er niet meer toe te doen. De economie mag als een wildeman op en neer gaan, de beursindices kennen maar één richting: omhoog.

Als de economie zich herstelt, zoals nu na de coronacrisis, rekenen beleggers zich rijk omdat consumenten en bedrijven veel in te halen hebben en een explosieve groei wordt ingecalculeerd. Als de economie stagneert of terugvalt, wrijven dezelfde beleggers zich in de handen omdat centrale banken en overheden de geldkraan wijdopen zullen houden, of zelfs nog verder openzetten.

Voor beleggers is de pandemiecrisis de mooiste crisis aller tijden. In het eerste halfjaar van 2021 steeg de AEX-index van 624,61 naar 729,52 punten, een winst van 16,8 procent. Dat was de grootste stijging voor de beursgraadmeter sinds het sprookjesjaar 1998, toen vlak voor de eeuwwisseling het Goudlokje-scenario werd omarmd. De economie is niet te warm of te koud, maar heeft de ideale temperatuur.

Breed front

In tegenstelling tot vorig jaar waren het niet alleen meer de tech-aandelen die spectaculaire koersstijgingen lieten zien. De koersstijging vond plaats over een breed front. Grote winnaar was Signify, het oude lichtbedrijf van Philips, met een winst van 56 procent. Daarna volgden ASMI (+51 procent) en ING (+48 procent). Verliezers in de AEX waren Just Eat Takeaway (-16,5 procent), Philips (-7 procent) en Unilever (-1 procent).

Corné van Zeijl, portfoliomanager bij vermogensbeheerder Actiam, zegt dat het doemscenario voor de banken is afgewend. ‘Ze slagen er steeds beter in de kosten van negatieve rente door te berekenen aan de klanten. En aan de andere kant verdienen ze meer aan provisies door de stijgende aandelenhandel en nieuwe beursintroducties.’

Ook de Amerikaanse S&P 500 boekte in het eerste halfjaar de grootste stijging sinds 1998. De index van de 500 grootste Amerikaanse beursfondsen won 16 procent, wat betekende dat er 6.000 miljard dollar aan beurswaarde bijkwam. Analisten denken dat deze stijgingen gerechtvaardigd zijn door de sterke groei van de Amerikaanse economie, het stimuleringsplan van president Biden, de explosie van de bedrijfswinsten en de extreem lage rente.

Koers-winstverhouding

De bedrijfswinsten stegen nog sneller dan de koersen, waardoor de Amerikaanse beurs zelfs iets goedkoper is geworden. Op 1 januari was de koers-winstverhouding (het aantal malen dat de behaalde winst per aandeel in de beurskoers past) voor Amerikaanse aandelen 23. Nu is die 21. In historisch opzicht is dat overigens nog geflatteerd (het gemiddelde is 18) maar dit keer maakt de lage rente het onaantrekkelijk om naar obligaties uit te wijken.

Analisten denken dat de Amerikaanse beurs in het tweede halfjaar nog eens met 7 procent kan stijgen. ‘In driekwart van de gevallen waarin de beurs in het eerste halfjaar steeg, steeg die ook in het tweede halfjaar’, aldus een analist.

Niet iedereen is het daarmee eens. Michael Burry, die miljardair werd door in te spelen op de Amerikaanse huizencrisis in 2007, voorspelde onlangs ‘zelfs de moeder van alle beurscrashes’, ingeluid door een ineenstorting van cryptofondsen en memestocks – de aandelen die kleine beleggers kopen om tegen de hedgefondsen te strijden, zoals begin dit jaar met het beursfonds Gamestop.

Rentestijging

Met argusogen kijken beleggers naar de rente. In het eerste halfjaar kwam het rendement op Nederlandse staatsleningen voor het eerst weer even boven de nulgrens, omdat geanticipeerd werd op de snel aantrekkende inflatie door de stijging van de grondstofprijzen. Deze angst is weer afgenomen. Inmiddels is het rendement op de Nederlandse staatslening van tien jaar weer -0,10 procent. Van Zeijl zegt dat bedrijven de wind in de zeilen hebben. ‘De omzet en prijzen stijgen en de salarissen blijven achter.’ Wel moeten beleggers rekening houden met een oplopende rente. ‘We hebben net een enquête gedaan onder vermogensbeheerders. En daaruit blijkt dat 60 procent verwacht dat de rente zal gaan stijgen.’

De beursbonanza samen met de stijgende rente was goed nieuws voor de pensioenfondsen. Alle kortingen lijken van de baan. Alle grote fondsen verkeren in veilig vaarwater, al is er – volgens de huidige regels – nog een lange weg te gaan voordat indexatie op de pensioenuitkeringen mogelijk is.

Meer over