G4, G7, G8, G10, G22 tot aan GX

'Dan zit Gerrit Zalm eindelijk in de G22 en dan houdt hij zijn mond dicht.' Een vergadertijger uit de kring van 22 deelnemende landen kan zijn irritatie moeilijk verbloemen....

De deelname van Nederland en andere landen aan deze groep betekende het einde van de G22 die vorig jaar tijdens de IMF-jaarvergaderingen werd opgericht. Wat bedoeld was als een slagvaardige groep met 22 leden, groeide uit tot een moloch met meer dan dertig stoelen. Met als gevolg dat de G22 een zachte dood stierf.

Dit jaar speelde eenzelfde klucht. Op Amerikaans initiatief werd de GX opgericht. Deze groep bestond uit de G7, de groep van zeven grootste industrielanden, en 10 opkomende economieën. Het IMF en de Wereldbank zijn ook vertegenwoordigd, alsmede een roterende vertegenwoordiger van de Europese Unie. De beoogde GX bestaat uit twintig leden, de G20 dus.

Daar is Nederland het niet mee eens. Samen met de andere kleinere Europese landen startte minister Zalm opnieuw een offensief om mee te mogen doen. De uitkomst: Nederland, Belgie, Zweden en Zwitserland mogen jaarlijks om beurten aanschuiven. 'Meer zit er niet in', verklaarde een teleurgestelde minister Zalm. De G21 dus.

Alle G-initiatieven worden in Washington gebruikt omdat de hoogste organen van het IMF en de Wereldbank, het Interim Committee en het Development Committee, te groot zijn en dus te traag. Zaken doen de landen in G-groepjes. Deze zaken kunnen financiële consequenties hebben voor landen die niet meepraten. 'Gekke Henkie betaalt wel, nou mooi niet dus', verwoorde minister Herfkens de Nederlandse irritatie over de groepsvorming.

Nederland is lid van de G10 en wil aan dat orgaan een zo groot mogelijk gewicht toekennen. Volgt u het nog? De G10 bestaat uit de tien grootste industriele landen. Naast de G3 (Verenigde Staten, Japan, Duitsland), Engeland (G4), Italie, Frankrijk en Canada (G7), maken ook Nederland, Belgie, Zweden en Zwitserland hier deel van uit. De Europese vertegenwoordiging is zwaar. In zowel de G7 en de G10 hebben ze een meerderheid.

Precies onder deze Europese dominantie proberen de Amerikanen uit te komen. In de nieuwe GX willen de Amerikanen alleen de Europese G7 landen aan tafel hebben. Het is de vraag of de inspanningen van Zalm erin slaagt om ook dit initiatief om zeep helpen.

Degene die het spoor van de G's bijster raken, zijn geëxcuseerd. Caberetier Wim Zonneveld verwoorde het centrale thema van de GX-en van deze wereld ooit mooi: 'Harry kwam, Pieter ging. Gerrit kwam en Evelien ging. En allemaal moesten ze mee eten.'

Meer over