Fusies zetten beweeglijke beurs op herstel

Het Amsterdamse Damrak was maandag aan het begin van de handelsweek opmerkelijk goed gemutst. Direct na de opening bleek een duidelijk herstel nadat de vorige week met flink verlies was afgesloten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Hoewel vrijdagavond Wall Street nog met een kleine min sloot, trok de AEX maandagmorgen toch zijn eigen plan. Het herstel van maandag werd over het hele beursfront wel voorspeld, maar ruim dertig punten 'was meer dan verwacht'. Ook de hogere dollar, maandag met bijna 1,98 gulden ongeveer twee cent hoger dan vrijdag, speelde een rol bij het herstel.

Handelaren wijzen er echter op dat de beurs 'behoorlijk bewegelijk' is. 'Wat er de afgelopen week afgebrokkeld is, is er maandag bij veel fondsen weer aangekomen', aldus een van de handelaren. Opvallend was dat ook de andere beurzen in Europa maandag positief sloten.

Gematigd optimistisch is daarom de stemming op het Damrak voor de rest van de week. Handelaren verwachten dat de AEX in de loop van de week het niveau van de 950 punten 'weer eens even gaat testen'. Verder reiken de ambities voorlopig niet. 'Anders wordt het weer snel iets te veel van het goede.'

De winst van maandag werd extra gedragen door de fusie tussen de uitgevers Reed Elsevier en Wolters Kluwer. Twee keer werd de notering van de twee fondsen geschorst, wegens onduidelijkheid over de ruilverhouding van de aandelen. Uiteindelijk verliet Elsevier de vloer met een winst van 4,70 gulden op 33,10 gulden en werd Wolters Kluwer 10,70 duurder op 265,70 gulden.

In hun kielzog ging collega VNU er 1,30 gulden op vooruit tot 44,90 gulden. Unilever, profiteerde maandag van de splitsing van de stukken in de verhouding 1 op 4. Het fonds won een rijksdaalder op 109,20 gulden, ofwel tien gulden in de oude verhoudingen.

Meer over