Fusiereactor te mooi afgeschilderd

Het is onzeker of de nieuwe internationale kernfusiereactor, ITER, ooit zijn belangrijkste doel, zelfstandige energieopwekking, zal bereiken, maar het wordt een machine om wetenschappelijk van te watertanden....

De nieuwe rapportage bevestigd berichten van eind vorig jaar waarin gerede twijfel werd geuit aan de haalbaarheid van energieopwekking met ITER. Nieuwe computermodellen voorspelden toen dat de reactor te koud zou blijven om zonder energie van buiten te blijven draaien.

Bij het begin van de ontwerpstudies in 1992 gold dit als de belangrijkste doelstelling. ITER moest de eerste reactor worden waarin energieopwekking met kernfusie in de praktijk werd bewezen. ITER zelf schat die kans op vrijwel 100 procent.

Volgens de opstellers van het rapport zijn de fusiedeskundigen de afgelopen jaren echter veel te optimistisch geweest over de haalbaarheid van hun doelen. 'Er zijn hoge verwachtigen gewekt, terwijl er nog geen tekening op papier stond', aldus een van de adviseurs in het weekblad Science (25 april).

Het ternauwernood positieve Amerikaanse rapport komt op een politiek uiterst gevoelig moment. Eind dit jaar moeten de onderhandelingen beginnen over de daadwerkelijke bouw van de reactor, waarvan de ontwerpen op papier nagenoeg klaar zijn. De kosten van de bouw zijn geraamd op tien miljard dollar. Europa, Japan, Rusland en de Verenigde Staten nemen er in principe aan deel.

Meer over