Fusie P & O en Nedlloyd werpt meer vruchten af

Nedlloyd heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 45 miljoen gulden geleden. Dat is voor 38 miljoen te wijten aan de rederij P & O Nedlloyd, waarin Nedlloyd zijn scheepvaartactiviteiten heeft ondergebracht....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

Maar juist datzelfde P & O Nedlloyd, een van de grootste containerrederijen ter wereld, is Nedlloyds hoop op een betere toekomst. Eind vorig jaar besloten het Rotterdamse concern en het Britse P & O om hun containerrederijen samen te voegen. Destijds verwachtten zij een kostenbesparing te bereiken van 200 miljoen dollar op jaarbasis (waarvan 130 miljoen op personeel). Beide partners meenden daar tot midden volgend jaar voor nodig te hebben.

Maar het fusieproces loopt bovenmatig goed en P & O Nedlloyd verwacht nu sneller en méér kostenbesparing. In het vierde kwartaal, zo verwacht de rederij, is de kostenbesparing al opgelopen tot 'ruim boven de 200 miljoen dollar' (380 miljoen gulden) op jaarbasis. De te bereiken kostenbesparingen zullen uiteindelijk ook veel hoger zijn dan de aanvankelijk vermoede 200 miljoen dollar. Volgens Nedlloyd ligt dat niet aan extra kostenbesparingen op personeel.

Niet dat P & O Nedlloyd geen problemen heeft. De tarieven voor de containers daalden in een jaar tijd van gemiddeld 1638 dollar tot 1509 dollar, een daling van 8 procent. Maar de rederij stelt dat die prijsdaling in de loop van het eerste kwartaal tot staan is gebracht. De tariefdaling in het eerste kwartaal werd echter nog niet helemaal gedekt door een daling van de kosten in de containervaart.

De resultaten van het fusieproces tot nu toe zijn dat 75 procent van de vracht inmiddels via een geïntegreerd boekingsysteem wordt verwerkt, de kantoren zullen midden dit jaar al geïntegreerd zijn en het afvloeien van 1400 man op die kantoren is eind dit jaar rond. Nedlloyd rekent erop dat de joint-venture met P & O over het hele jaar een positief resultaat te zien zal geven.

Maar de beleggers werden vooral getroffen door de resultaten van Nedlloyd zelf, die tegenvielen. Eerder op de dag was de koers van Nedlloyd aardig opgelopen, maar na publicatie van de cijfers zakte de koers 2,5 procent terug om te sluiten met een verlies van 60 cent op 48,20 gulden. Dat verlies werd nog wat gemaskeerd door de juichende trend op de beurs zelf, waar Nedlloyd een van de weinige verliezers onder de hoofdfondsen was. Het concern durfde niet erg ver te gaan in het aanmoedigen van de beleggers: het concern verwacht een 'positief resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening' voor het hele jaar 1997.

De divisie Europees Transport en Distributie deed het dit kwartaal aanzienlijk beter. De omzet steeg er met 7 procent tot 755 miljoen en het bedrijfsresultaat steeg met 12 procent tot 19 miljoen gulden.

Dit kwartaal betaalde Nedlloyd 17 miljoen gulden aan rente tegen 28 miljoen gulden in het eerste kwartaal van 1996. De opbrengst van de verkoop van Neddrill werd voor een belangrijk deel gebruikt om leningen af te lossen.

Meer over