Fusie Ahold Delhaize dreigt mis te lopen door cultuurverschillen

Vrijdag schoof Ahold een Belgische topman aan de kant. Tussen Nederlanders en Belgen zitten toch grote verschillen.

Peter de Waard
null Beeld Belga
Beeld Belga

Belgen zijn te aardig om eerlijk te zijn, Nederlanders te eerlijk om aardig te zijn, zo karakteriseert Arjan Groen de cultuurverschillen. Hij is als fusie-overnamespecialist van Ernst & Young bij diverse Belgisch-Nederlandse fusies betrokken geweest en zegt dat het elke keer wordt onderschat. 'Belgen staan dichter bij de Italianen dan bij de Nederlanders.'

Marinel Gerritsen, emeritus hoogleraar interculturele communicatie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, noemt de cultuurkloof gigantisch. 'We delen de taal met de Vlamingen. Maar die taal is eigenlijk een valkuil.' De Belgen denken veel hiërarchischer. 'Bij een Albert Heijn gaat de filiaalchef gewoon achter de kassa zitten als het druk is. Dat zie ik een chef bij Delhaize niet zo gauw doen.'

Vrijdag schoof Ahold de topman van de Belgische supermarktketen Delhaize aan de kant. De Belg Denis Knoops krijgt de schuld van het feit dat Delhaize de prestaties van Albert Heijn in Nederland niet kan bijbenen. Knoops wordt met onmiddellijke ingang vervangen door de Fransman Xavier Piesvaux, die overkomt van Walmart in Canada. Hij krijgt met Wouter Kolk, vrijdag benoemd als verantwoordelijke man voor alle activiteiten van Ahold in de Benelux , een Nederlander boven zich.

De vakbonden in België zijn er niet blij mee. 'De flexibiliteit op de werkvloer is in Nederland veel groter dan bij ons. Dat voorspelt weinig goeds', stelt Myriam Delmée van de BBTK, de bond van winkelpersoneel. Albert Heijn in Nederland heeft een grote flexibele schil van goedkope scholieren en oproepkrachten. Delhaize werkt met een vast werknemersbestand van duurdere, oudere mensen die zijn aangesloten bij vakbonden.

Wapenoffensief

De Belgische supermarkten zijn daardoor minder concurrerend en verliezen sneller marktaandeel aan nieuwe discounters als Aldi en Lidl. Knoops probeerde ook de flexibele schil in België te vergroten door meer 'jobstudenten' binnen te halen. Maar hij kwam in aanvaring met de vakbonden. In Wallonië kwam het dit jaar al tot spontane stakingen waardoor winkels tijdelijk dichtgingen.

Ahold Delhaize ontkent dat het ontslag met cultuurverschillen te maken heeft en wil niets van een Air France KLM-scenario weten. De fusie die vorig jaar juli definitief werd beklonken, is juist een succes, zo benadrukt een woordvoerder. Er is een probleem in België, erkent ze. Maar de 700 Delhaize-winkels zijn maar goed voor 8 procent van de totale omzet. Tweederde van de omzet wordt behaald in de VS waar de synergievoordelen evident zijn.

Maar de wortels van beide bedrijven liggen in Nederland en België. Hoogleraar Gerritsen zegt dat ze zich kan voorstellen dat op topniveau Belgen en Nederlanders misschien wel goed door één deur kunnen. Maar op de werkvloer is het anders.

'Belgen zijn extreem in hun onzekerheidsvermijding. Ze willen veiligheid via een vaste baan', aldus Gerritsen die twee jaar geleden in de Volkskrant al voorspelde dat het een moeilijke operatie zou worden.

Ahold is bij de fusie niet over een nacht ijs gegaan. Zo werd het internationaal adviesbureau Spencer Stuart ingeschakeld dat een dik rapport produceerde met de conclusie dat Ahold en Delhaize allebei resultaatgedreven zijn met leiders en medewerkers die hart voor de omgeving hebben.

Maar in België bleven de resultaten na de fusie wel achter. Begin augustus bleek dat het marktaandeel en de winstgevendheid bij Delhaize verder onder druk stonden.

Piesvaux moet nu het tij keren. Hij werkte in het verleden voor Delhaize. Hij was vooral succesvol voor Delhaize in Roemenië waar hij tussen 2006 en 2015 vanuit bijna niets een keten van 500 winkels uit de grond stampte, voordat hij naar Walmart ging. Hij begint maandag al bij Delhaize.

Meer lezen?

Aandeel Ahold Delhaize onderuit door dreigende prijzenoorlog met Amazon
Het aandeel Ahold Delhaize is vrijdag onderuitgegaan op de Amsterdamse beurs. Het aandeel verloor ruim 7 procent. Reden is een dreigende prijzenslag op de Amerikaanse markt waar het Nederlands-Belgische supermarktconcern ruim de helft van zijn omzet haalt.

Chips, salades, brood, vleeswaren? Alles is op bij Albert Heijn in Berghem
Franchisenemer Gerrit van Noort zou hoge schulden hebben bij Albert Heijn. Dus levert het concern niet meer, en is de AH-winkel in Berghem Oostblok-leeg. (+)

Hoogleraar: voorstellen topmanagement vrijwel altijd kritiekloos aangenomen
Aandeelhoudersvergaderingen zijn Noord-Koreaanse partijdagen. Zo karakteriseert hoogleraar corporate governance Hans van Oosterhout van Erasmus School of Management ze. Voorstellen van het topmanagement worden vrijwel altijd zonder kritische noten met 95 of meer procent van de stemmen aangenomen.

Salarisstijging bedrijfstop matigt, toch groeit kloof met medewerkers
De stijging aan de top was in jaren niet zo laag, maar desondanks groeit de loonkloof tussen top en werk vloer, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. En hij wordt voorlopig niet kleiner. Ook bij Ahold Delhaize is dat het geval. (+)

Eindigt drama Ahold als blijspel?
Met een beurskapitalisatie van 28 miljard euro en een omzet van 67 miljard behoort Ahold Delhaize nu tot de zes grootste ondernemingen van Nederland. Maar met 50 miljoen klanten per week in elf landen en 375 duizend werknemers in 6.500 filialen is het ook het Nederlandse taalgebied ontgroeid. (+)

Meer over