Frauderende GVB-chef krijgt twee jaar celstraf

De voormalige chef Elektrische Installaties van het Amsterdamse Gemeentevervoerbedrijf (GVB) heeft vrijdag in Amsterdam 24 maanden celstraf gekregen wegens fraude en valsheid in geschrifte....

Het GVB leed naar schatting drie miljoen gulden schade door corrupte ambtenaren bij de afdeling Metro. Ex-hoofdinspecteur A. kreeg vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. De GVB'ers M. en S. werden veroordeeld tot werkstraffen van respectievelijk 180 en 240 uur.

De voormalige GVB'ers sjoemelden op grote schaal met werkbriefjes van een toeleverancier uit Enschede. De werknemers hiervan werkten gemiddeld 28 uur voor het GVB, maar op de werkbriefjes werd 40 uur ingevuld. Deze winst deelde het bedrijf met de ambtenaren. Directeur Ten P. kreeg vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, en 10 duizend gulden boete; zijn bedrijf kreeg 25 duizend gulden boete.

In 1993 bleken de misstanden al uit een intern onderzoek, maar het rapport verdween in een bureaula. In 1996 liepen de frauderende ambtenaren tegen de lamp na een belastingonderzoek bij enkele toeleveranciers.

Meer over