Fransen staken tegen langere werktijden

PARIJS (ANP) - De twee grootste Franse vakbonden hebben werknemers opgeroepen dinsdag te staken uit protest tegen economische hervormingsplannen. De bonden keren zich tegen de afschaffing van de 35-urige werkweek en de hervorming van het pensioenstelsel.

De organiserende vakbonden verwachten honderdduizenden betogers bij demonstraties in meer dan honderd steden door heel Frankrijk. Francois Chérèque, het hoofd van vakbond CFDT, gaf dinsdag aan meer betogers te verwachten dan op 22 mei, de vorige dag van massademonstraties tegen de economische plannen van de regering-Sarkozy. Volgens de vakbonden waren toen 700.000 demonstranten op de been, de politie hield het op 300.000.

De stakingen van dinsdag zijn de volgende in een lange rij van Franse stakingsacties. In de afgelopen maanden legden onder meer leraren, havenarbeiders, vissers en vrachtwagenchauffeurs het werk neer uit protest tegen uiteenlopende zaken als pensioenhervormingen, banenverlies en de hoge brandstofprijzen.

De hervormingsplannen voor de 35-urige werkweek geven bedrijven de vrijheid zelf te onderhandelen over werktijden, waardoor er geen collectieve afspraken voor de hele bedrijfstak meer hoeven te worden gemaakt. Dit voorstel zou de macht van de vakbonden aanmerkelijk inperken.

Meer over