Franse regering kiest partners voor Thomson

De Franse concerns Alcatel Alsthom, Dassault en Aerosptiale worden de partners in een nieuw defensieconcern dat de Franse regering formeert rond het staatsbedrijf Thomson CSF....

AFP, ANP

PARIJS

In juli stopte de regering-Jospin de voorgenomen verkoop van Thomson CSF, in Nederland eigenaar van Hollandse Signaal in Hengelo. De regering besloot toen een oplossing te zoeken voor 'de bouw van een pilaar onder de Franse defensie-elektronica, met een beslissende rol voor de overheid'.

Frankrijk wil een stevige vinger in de pap houden, zeker nu de Europese defensie-industrie moet worden gerationaliseerd om de Amerikaanse concurrentie het hoofd te bieden. De defensiesector in de Verenigde Staten heeft de afgelopen tijd vele concentraties laten zien.

In een verklaring staat dat het nieuwe concern open staat voor verdere allianties, Franse en Europese, als reactie op de groeiende concurrentie in de defensie-industrie. Het nieuwe bedrijf wordt actief in de civiele en militaire elektronica. In eerste instantie lijft Thomson CSF het bedrijf Dassault Elektronique in, voor 58 procent eigendom van Dassault Industries. Verder komen de satellietactiviteiten van Aerospatiale onder het concern te vallen, evenals de professionele elektronica en de militaire telecommunicatie van Alcatel, dat 10 procent van Thomson CSF krijgt.

Meer over