Franse en Duitse beurzen praten eerst met elkaar

De effectenbeurzen van Frankfurt en Londen staan niet onwelwillend tegenover de deelname van andere beurzen aan hun alliantie. 'Maar de eerste prioriteit ligt nu bij het opzetten van een gezamenlijke organisatie voor de beide beurzen', zegt een woordvoerder van de London Stock Exchange....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Afgelopen weekeinde liet president G. Möller van de AEX, de Amsterdamse beursholding, weten mee te willen doen aan de alliantie van de twee grootste Europese beurzen die vorige week plotseling bekend werd gemaakt.

Volgens de woordvoerder is daarvoor met name de marktkapitalisatie (de waarde van alle op de beurs genoteerde aandelen bij elkaar opgeteld) een leidraad. Amsterdam is wat dat betreft de vijfde beurs van Europa: na Londen, Frankfurt, Parijs en Zürich.

Rolf Breuer, bestuursvoorzitter van de Deutsche Bank en voorzitter van de raad van beheer van de Deutsche Börse, stelde afgelopen weekeinde dat de alliantie tussen Londen en Parijs geen closed shop is, maar een open samenwerking die toegankelijk zal zijn voor alle belangstellenden.

Hij reageerde daarmee met name op Franse kritiek die de samenwerking tussen Londen en Frankfurt een tegenslag voor de eurozone noemde. Groot-Brittannië doet zoals bekend vooralsnog niet mee aan de euro. De Fransen beschuldigden Frankfurt er zelfs van zijn positie als vestigingsplaats van de Europese Centrale Bank te misbruiken.

Volgens Breuer is hier geen sprake van. Londen en Frankfurt effenen alleen het pad om tot een pan-Europese beurs te komen. 'Als Parijs zou willen meedoen, zou het mogelijk zijn dat Frankfurt en Londen hun belangen terugbrengen tot ieder 40 procent en Parijs 20 procent zou krijgen', stelde hij hypothetisch voor.

De woordvoerder van de Londense beurs ontkent dat Breuer hiermee een concreet voorstel aan de Fransen heeft willen doen. 'Over de uiteindelijke inbreng zal worden gesproken op basis van marktkapitalisatie van iedere beurs.' Maar Londen en Frankfurt voelen er weinig voor om die discussie onmiddellijk te voeren, laat staan hier besluiten over te nemen. 'Dit zal later in aparte afspraken moeten worden geregeld.'

De eenwording van de Europese beurzen is een moeilijk en gecompliceerd proces door alle verschillen in regelgeving en administratieve procedures. 'Vooralsnog is het beter eerst de alliantie tussen Londen en Frankfurt op te zetten. Daarna kan met andere deelnemers worden gepraat.' Volgens de woordvoerder van de Londense beurs heeft dit alleen te maken met puur praktische redenen.

De plannen van Frankfurt en Londen laten ook de Amerikaanse beurs, de New York Stock Exchange, niet onberoerd. Deze gaat 'intensiever onderhandelen' met strategische partners over samenwerking, zo verklaarde bestuursvoorzitter Richard Grasso maandag in Londen.

Meer over