Franse bonden vrezen banenverlies door staalfusie

Franse vakbonden hebben dit weekeinde hun vrees uitgesproken over het verlies aan werkgelegenheid in de staalindustrie als de overname door ‘s werelds grootste staalconcern, Mittal Steel, van branchegenoot Arcelor slaagt....

De werknemersorganisatie CFDT gaat ervan uit dat er dan fabrieken dicht gaan en banen worden geschrapt. Ze verwees naar de gevolgen van een eerdere overname door Mittal Steel. Toen sloot het concern in Ierland een fabriek waardoor 2000 mensen zonder werk kwamen. Volgens CFDT hint Mittal Steel opnieuw op banenreductie door te beweren dat er voor 1 miljard euro aan synergievoordelen is te behalen als de nummer een en twee van de staalwereld samen gaan.

De reactie van CFDT staat enigszins haaks op die van de topman van Arcelor, Guy Dolle. Hij riep zaterdag werknemers op kalm te blijven.

Mittal Steel bracht vrijdag een bod uit op Arcelor van 18,6 miljard euro. Arcelor, dat voortkomt uit een fusie van het Franse Usinor met staalbedrijven uit Luxemburg en Spanje, bestempelde het bod als vijandig. De raad van bestuur is zondag bijeengekomen op het hoofdkantoor in Luxemburg. Het bedrijf liet daarna in een verklaring weten Mittals bod af te wijzen.

Maandag houdt zowel Lakshmi Mittal, de topman van Mittal Steel, als de raad van bestuur van Arcelor een persconferentie in Parijs. De bijeenkomsten vinden separaat en op verschillende tijdstippen plaats.

De regering van Luxemburg heeft het overnamebod als ‘zeer vijandig’ bestempeld. Er is voorafgaand geen contact geweest, elke informatie over de toekomstige positie van Luxemburg en garanties over de investeringen en de werkgelegenheid ontbreken, aldus een verklaring van de ministeries van Financiën en Economische Zaken.

Het groothertogdom heeft een belang van 5,6 procent in Arcelor.

Meer over