Franse AGF keert zich tegen bod van Generali

De Franse verzekeringsmaatschappij AGF voelt er niets voor overgenomen te worden door de Italiaanse Generali Assicurazioni. 'Het overnamebod is onaanvaardbaar....

Van onze economische redactie AMSTERDAM

De directie schrijft verder dat mocht het bod onverhoopt slagen, er een groot risico bestaat dat AGF wordt ontmanteld. Dat gaan dan ten koste van de werknemers en levert de aandeelhouders geen enkele winst op.

Maandag bracht Generali ongevraagd een bod uit op AGF van 41 miljard frank (13,7 miljard gulden). Op die dag werd Europa opgeschrikt door een reeks van fusieberichten, waaronder dat van Reed Elsevier en Wolters Kluwer. Ook kwam er nog een fusiemelding uit de verzekeringswereld. De partijen in deze bundeling, BAT uit Groot-Brittannië en het Zwitserse Zürich, meldden donderdag dat ze het helemaal eens zijn geworden.

De tabakdivisie van BAT, British American Tobacco, wordt afgesplitst en krijgt een eigen notering op de effectenbeurs. Zürich Financial Services betaalt British American Tobacco 500 miljoen pond (1,6 miljard gulden) en neemt ook 800 miljoen pond (2,55 miljard gulden) aan schulden over.

De nieuwe groep had in 1996 een premie-inkomen van 40 miljard dollar (79 miljard gulden). Het beheerde vermogen bedroeg eind vorig 342 miljard dollar. In Europa wordt Zürich Financial de op twee na grootste verzekeraar, achter het Franse Axa-UAP en het Duitse Allianz.

De groep is ook goed vertegenwoordigd in de Verenigde Staten. BAT is daar eigenaar van verzekeraar Farmers en Zürich van de vermogensbeheerders Kemper en Scudder, Stevens & Clark. De belangrijkste Britse verzekeringsdochters van BAT zijn Eagle Star en Allied Dunbar.

Zürich is ook actief in Nederland, maar BAT nauwelijks. Het Zwitserse bedrijf telt in ons land 450 werknemers en boekte vorig jaar met schade- en levensverzekeringen een premie-inkomen van 864 miljoen gulden.

Meer over