Frankrijk onthult vierde generatie TGV

LA ROCHELLE (ANP) - Frankrijk beleeft dinsdag de wereldpremière van de nieuwste hogesnelheidstrein TGV. De AGV (Automotrice à Grande Vitesse) werd onthuld in de havenstad La Rochelle in het bijzijn van de Franse president Nicolas Sarkozy en heeft een snelheid van 360 kilometer per uur.

Daarmee ligt de snelheid van de vierde generatie TGV ongeveer 40 kilometer per uur boven die van huidige modellen. De trein wordt gebouwd door het Franse concern Alstom en moet de concurrentie aangaan met hogesnelheidstreinen van het Duitse Siemens en het Canadese Bombardier. Een vergelijkbare trein van Alstom zette vorig jaar nog het wereldsnelheidsrecord op het spoor neer van bijna 575 kilometer per uur.

Door gebruik te maken van composietmaterialen en aluminium weegt de nieuwe hogesnelheidstrein 395 ton tegen een gewicht van 430 ton van andere TGV's. Ook gebruikt de AGV 15 procent minder energie door een verbeterde aerodynamica en een andere indeling van de aandrijving.

Alstom verkocht sinds de introductie van de TGV in 1981 in totaal 650 treinen. Volgens Alstom heeft het 70 procent van alle treinen gemaakt in de wereld die sneller rijder dan 300 kilometer per uur. TGV betekent Train à Grande Vitesse ofwel hogesnelheidstrein. Automotrice à Grand Vitesse staat voor een hogesnelheidstrein zonder aandrijving door een locomotief.

Meer over