NieuwsUitbuiting franchisenemers

Franchisenemers Papa John’s naar rechter wegens ‘misleiding en bedrog’ moederbedrijf

Een tweede groep franchisenemers die pizza’s verkoopt en bezorgt namens een keten, stapt naar de rechter omdat ze zich door het moederbedrijf voelen uitgebuit. Nu zijn het 19 ondernemers die zich hadden en hebben verbonden aan Papa John’s.

Bezorger bij filiaal van Papa John's in Amsterdam.  Beeld Sabine Van Wechem
Bezorger bij filiaal van Papa John's in Amsterdam.Beeld Sabine Van Wechem

Ze leggen beslag op ruim 4 miljoen euro van het Nederlandse hoofdkantoor, omdat ze vinden dat ze misleid en bedrogen zijn door hun keten. Eerder maakten franchisenemers van Domino’s Pizza de gang naar de rechter uit onvrede over de strakke ketenen waarmee het moederbedrijf uitbaters aan zich bond.

FD en NOS berichten over franchisenemers van pizzaketen Papa John’s die hun schulden, ontstaan omdat ze hun bedrijf hebben moeten sluiten, proberen te verhalen op het hoofdkantoor, PJ Europe Group. Papa John’s (van 1984) zegt ruim 5000 winkels te hebben in meer dan 45 landen. Het bedrijf wil via de media niet op de klachten van de franchisenemers reageren.

De franchisenemers stellen dat Papa John’s een veel te rooskleurige financiële toekomst heeft geschetst voor ze. In de praktijk bleken ze niet te kunnen voldoen aan de voorwaarden en eisen die de franchisegever oplegde. Als ze vervolgens moeten stoppen, blijven de franchisenemers met een grote schuld achter, mede doordat de investeringen die ze hebben gedaan waardeloos zijn geworden.

Franchisenemers van Domino’s Pizza legden in de Volkskrant uit dat het moederbedrijf ze onder druk zet om uiteenlopende producten en diensten zoals de winkelinrichting, kassasystemen, boekhouddiensten, gps-apparatuur, betalingsverwerking, marketing, onderhuur tegen hoge, niet-marktconforme prijzen af te nemen. Twee keer oordeelde de rechter in het voordeel van de franchisenemers die zich tegen Domino’s Pizza Nederland hadden gekeerd.

Om de ongelijkwaardige positie van een krachtige franchisegever ten opzichte van individuele franchisenemers enigszins recht te trekken, kwam het kabinet met een nieuwe Franchisewet die nu bij de Tweede Kamer ligt.

De 19 franchisenemers hebben zich verenigd in de Stichting Gedupeerde Franchisenemers Papa John’s. De advocaat van de stichting, Herman Knotter, stelt dat Papa John’s een ‘tsunami van ellende achterlaat’ bij zijn franchisenemers. ‘Ze werven nieuwe franchisenemers onder een kwetsbare groep, voornamelijk Nederlanders met een migratieachtergrond, van wie de meesten niet of nauwelijks relevante ervaring in de horeca hebben’, zegt Knotter tegen de NOS. Hij stelt dat Papa John’s in recordtijd 29 winkels heeft geopend in Nederland, ‘maar inmiddels hebben bijna 20 franchisenemers hun vestiging noodgedwongen weer moeten sluiten’.

Uitbaters Domino’s Pizzarestaurants in opstand tegen hoofdkantoor: ‘Ze graaien mijn winst weg’
Middenstanders die voor eigen rekening de formule van een grote keten uitbaten, zogeheten franchisenemers, zijn bij conflict vaak overgeleverd aan de grillen van het moederbedrijf. Het kabinet wil wetgeving om de machtsbalans te herstellen. Een opstand van restaurantuitbaters tegen ‘s werelds grootste pizzaketen laat zien waarom.

Franchisenemers, middenstanders die een eigen Hema-filiaal of Albert Heijn-winkel bestieren, delven bij een financieel conflict met het moederbedrijf vaak het onderspit. Het is tijd voor een wet die hun positie versterkt, zegt staatssecretaris Mona Keijzer in dit interview. ‘Soms moet je in het kapitalistisch systeem ingrijpen.’

Voordat ondernemer Marcel Boekhoorn Hema vorig jaar opkocht en rust bracht, vochten franchisenemers en Hema B.V. elkaar de tent uit. De jarenlange vete torpedeerde een verkooppoging, de keten verloor vermoedelijk tientallen miljoenen aan waarde. In recente jaren lagen ook franchisenemers van Intertoys, drogisterijketen DA en Albert Heijn overhoop met de directie. Vaak wint de franchisegever (maar niet altijd). Nederland is wat dat betreft overigens geen uitzondering: in 2017 probeerde McDonald’s 170 vestigingen in India uit te hongeren.

Meer over