Fortis: schade kredietcrisis beperkt

De Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar Fortis is geraakt in de internationale kredietcrisis, maar beleggers tillen er niet zwaar aan, omdat Fortis nieuw kapitaal belooft....

De afschrijving van 1,9 miljard op beleggingen gerelateerd aan Amerikaanse hypotheken werd Fortis vergeven. Ook de 8 procent lagere nettowinst van 4 miljard euro voor de bank-verzekeraar over 2007 is geen obstakel.

Beleggers waren vooral te spreken over de mededeling van Fortis dat het werkt aan een kapitaalinjectie van 3,2 miljard euro met een onbekende partij. Volgens Jurriaan Hofman, analist bij Iris-research van de Rabobank en de Robecogroep, waren beleggers bezorgd over de kapitaalkrachtigheid van Fortis, dat diep in de buidel moest tasten voor de overname van ABN Amro. ‘Die zorgen zijn nu voorlopig weggenomen.’

Fortis maakt niet bekend met wie het praat. ‘Wij zeggen vandaag op geen enkele naam ‘ja’ of ‘nee’, verklaarde Fortis-topman Jean-Paul Votron bij de presentatie van de jaarcijfers in Brussel. Eerder nam de Chinese levensverzekeraar Ping An een belang van 4,18 procent in Fortis, een transactie waarmee 1,8 miljard euro was gemoeid. Votron reageerde ook niet op deze naam. Hij belooft binnen drie weken met nadere mededelingen te komen.

De afschrijvingen op de Amerikaanse hypotheken waren aan de hoge kant. Eind januari maakte Fortis na een verrassende koersduikeling van 10 procent bekend hoeveel risico de bank werkelijk liep. Afhankelijk van de gekozen boekhoudcriteria zouden de afschrijvingen variëren tussen een paar honderd miljoen en 2 miljard euro. De uitkomst van Fortis ligt tegen de bovengrens aan. Volgens Votron heeft de bank-verzekeraar gekozen voor ‘een zeer voorzichtige boekhoudnorm’. Op de probleemobligaties heeft Fortis een direct verlies van 30 procent genomen. Tegelijkertijd is de boekwaarde van deze beleggingen op 0 gezet. Hierdoor zou Fortis dit jaar gevrijwaard moeten blijven van verdere afschrijvingen.

De banken die zwaar getroffen zijn in de kredietcrisis, waren vaak de banken die ingewikkelde beleggingconstructies bedachten en verkochten. Fortis hield zich ook bezig met het ontwikkelen en verkopen van zogenoemde CDO’s (onderpand-schuldobligaties), waarin veel Amerikaanse probleemhypotheken verpakt zitten. Met deze activiteit is Fortis inmiddels gestopt, maakte Votron bekend.

De integratie van Fortis met ABN Amro loopt op rolletjes. Meer dan 1.000 medewerkers (fte) van de twee banken werken aan het samengaan van beide instellingen. Fortis hoopt zo vanaf 2010 jaarlijks 1,3 miljard euro te besparen door synergie-effecten. De fusie kost circa 1,5 miljard euro. Nog deze maand hoopt Fortis de definitieve goedkeuring te krijgen van De Nederlandsche Bank voor het transitieplan waarmee het Nederlandse deel van ABN Amro zal opgaan in Fortis.

De bankverzekeraar belooft komend jaar vooral de kosten van het gehele concern tegen het licht te gaan houden.

Meer over