Fortis geniet mee van speculaties rond NIB

De markt speculeert over een hoger bod op de Nationale Investeringsbank (NIB), en aandeelhouder Fortis geniet mee. Op de Amsterdamse beurs sloot de NIB gisteren op 32,30 euro, aanmerkelijk meer dan de pensioenfondsen ABP en PGGM voor de Haagse bank over hebben....

'Als de markt omhoog gaat, is dat goed voor de waarde van ons pakket', stelde Fortis-bestuurder R. van der Meer donderdag tevreden vast. Fortis heeft 5,1 procent in de NIB, die voor de helft in handen is van de staat.

ABP en PGGM boden eind december 29,95 euro of 66 gulden per aandeel, in totaal 4 miljard gulden. Lange tijd bleef het aandeel NIB iets onder die prijs, om enkele weken geleden aan een sterke opmars te beginnen. De geruchten waren geboren dat de huidige aandeelhouders ontevreden zijn met het bod. Analisten denken dat ABP en PGGM minstens 75 gulden per aandeel op tafel moeten leggen.

Maar Fortis weet nergens van. 'Wij zijn niet aan het kopen geslagen', lichtte Van der Meer toe. Van het tegenwerken van het bod van ABP en PGGM, grote klanten van de banken, is dan ook geen sprake. Verkopen is volgens de bestuurder ook - nog - niet aan de orde. 'Fortis heeft richting de polishouders de verantwoordelijkheid om een zo goed mogelijk resultaat te halen op de beleggingen.'

De twee pensioenfondsen doen hun bod gestand, mits zij eind maart 60 procent van de stukken met stemrecht in handen hebben. ABP en PGGM - die zelf 4 procent hebben - zijn nu zo goed als zeker van 45 procent. De staat meldt 35 procent aan en de NIB-personeelsstichting komt waarschijnlijk met haar 6,5 procentsaandeel over de brug. Zo'n 7,5 procent van de aandelen is in vrije handen.

Fortis, ING (20 procent), ASR (6 procent) en Van Lanschot en SNS (samen goed voor 6 procent) geven vooralsnog niet thuis.

Meer over