Fortis en Philips trekken de kar op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De stemming op het Damrak is woensdag geleidelijk aan verbeterd. Op Wall Street ging het er aan het begin van de handel een stuk voorzichtiger aan toe, maar daar leken de aandelenhandelaren op het Damrak zich weinig van aan te trekken.

In het laatste handelsuur stond de AEX, de hoofdindex in Amsterdam, 3,05 punten (0,5 procent) hoger op 553,77 punten. Dat was vooral te danken aan stevige koerswinsten van bankverzekeraar Fortis en elektronicaconcern Philips, twee zwaargewichten op de lijst van hoofdfondsen.

Fortis noteerde 3 procent hoger. Woensdagmiddag werd bekend dat het bankentrio, waar Fortis deel van uitmaakt, het bod op ABN Amro definitief doorzet. ABN Amro wordt donderdag uit de AEX verwijderd. Ook werd bekend dat topman Rijkman Groenink vertrekt bij het bankconcern.

Stijger TomTom

Philips werd 1,8 procent meer waard. Het concern heeft een boekwinst behaald van 500 miljoen euro op de verkoop van een belang in de producent van platte beeldschermen LG.Philips LCD.

TomTom, een producent van navigatiesystemen, was de grootste stijger met een winst van 4 procent. Het aandeel was in trek na een koopadvies voor het aandeel van ING.

Shell, een zwaargewicht in de AEX, was een van de grootste dalers. Het aandeel noteerde een min van 0,5 procent op geruchten dat het concern zijn verwachtingen gaat verlagen.

De MidKap-index verloor 0,2 procent op 734,77 punten. De index stond vooral onder druk door koersverliezen van bodemonderzoeker Fugro, internetbank Binck en vastgoedfonds Corio van tussen de 1,1 en 2,7 procent. Fugro zat dinsdag ook al in de hoek waar de klappen vielen na een lager beleggingsadvies van ABN Amro voor het aandeel. Beleggers lieten Binck links liggen op het nieuws dat het bedrijf overnamegesprekken voert met zijn concurrent Alex. Corio had last van een adviesverlaging van zakenbank UBS.

Woolworth

De overige beurzen in Europa presteerden een stuk minder dan Amsterdam. De CAC-40 in Parijs verloor 0,8 procent, terwijl de FTSE-100 in Londen en de DAX in Frankfurt rond de 0,2 procent zakten.

Op de Londense beurs sprong Woolworth in het oog met een 8 procent hogere aandelenkoers. De aanleiding was een gerucht dat de supermarktketen Morrison het bedrijf wil inlijven.

Op de lokale markt in Amsterdam schoot het aandeel AND International Publishers ruim 33 procent omhoog tot 13,49 euro. Het bedrijf heeft een financieel adviseur in de arm genomen om te onderzoeken welke strategische stappen de producent van digitale wegenkaarten kan nemen.

Op de valutamarkt noteerde de euro woensdagmiddag 1,4170 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen dinsdag stond de Europese munt op 1,4090 dollar.

Meer over