Fortis: 6 ton boete na manipulatie

Omdat Fortisbestuurders de markt en de koers van Fortis hebben gemanipuleerd, krijgt het voormalige Belgisch-Nederlands bank- en verzekeraarsconglomeraat een boete van 576 duizend euro.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakte de boete woensdag bekend. Fortis Holding gaat in beroep. Dit bedrijf is nog circa eentiende van het oude Fortis dat in oktober 2008 door België, Nederland en Luxemburg werd genationaliseerd en gesplitst.

Volgens de AFM is het op twee momenten fout gegaan. Op 5 juni 2008 gaf topman Jean-Paul Votron een persconferentie waarin hij benadrukte dat Fortis kerngezond was. ‘De solvabiliteit is op plan en sterk’, zei Votron.

Volgens de AFM staat die mededeling haaks op hoe Fortis er op dat moment werkelijk bij stond, namelijk slecht.

De toezichthouder concludeert dat Votron informatie met een ‘onjuist of misleidend signaal’ heeft verspreid; een overtreding van het verbod op marktmanipulatie.

De tweede misstap van Fortis was dat de bank-verzekeraar niet reageerde op een artikel in De Telegraaf van 14 juni 2008. Dat ging over de door de Europese Commissie verplichte verkoop van zakenbankonderdelen van ABN Amro. Deutsche Bank, de enige kandidaat-koper, stelde zware eisen. Fortis moest daardoor zoveel geld op de gedwongen verkoop toeleggen, dat de financiële doelstellingen niet zouden worden gehaald.

Volgens de AFM had Fortis deze koersgevoelige informatie ‘onverwijld’ openbaar moeten maken. Ondanks aandringen van de eigen juristen deed Fortis dit niet. ‘Zeer ernstig’ aldus de AFM. Fortis verweert zich met het argument dat het Telegraafartikel zo weinig specifiek was, dat onmogelijk van koersgevoelige informatie gesproken kan worden.

Volgens de toezichthouder ‘hebben de gedragingen van Fortis grote (financiële) schade opgeleverd voor een omvangrijk aantal beleggers’. Er lopen tal van claims tegen Fortis van aandeelhouders die zich gedupeerd voelen en zich verenigd hebben in bijvoorbeeld de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). ‘Uiteindelijk gaat het ons om compensatie voor de beleggers’, zegt VEB-jurist Niels Lemmers. ‘Daarvoor moeten we wanbeleid van Fortis-bestuurders aantonen. De AFM-boete is daarin de eerste slag.’

Meer over