Nieuws

Forse groei Fastned door toename verkoop van stekkerauto’s, maar geen winst

Fastned, exploitant van een netwerk van snellaadpalen, heeft in de eerste zes maanden een omzet geboekt van 4,4 miljoen euro. Dat is 63 procent meer dan een jaar geleden. Toen hield de coronacrisis en lockdowns veel bezitters van een elektrische auto aan huis gekluisterd.

Een Fastned-oplaadstation langs de A27 bij Meerkerk.  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Een Fastned-oplaadstation langs de A27 bij Meerkerk.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Fastned profiteerde dit jaar van de stijgende verkopen van elektrische auto’s. Vooral de Duitsers gingen over tot de aanschaf van een stekkerauto (plus 155 procent), gevolgd door de Britten (120 procent) en de Nederlanders (55 procent).

De omzet en winstgevendheid werden overigens nog steeds beïnvloed door coronamaatregelen waardoor veel werknemers nog thuiswerkten, signaleert de directie in de toelichting bij de halfjaarcijfers. Daarom leed Fastned onder de streep nog altijd een verlies van bijna 16 miljoen. Dat was een jaar geleden 5,6 miljoen.

Nieuw kapitaal

Na het aantrekken van nieuw kapitaal in maart van 150 miljoen euro beschikt het bedrijf over een eigen vermogen van 110 miljoen. Met dat geld wil Fastned zijn netwerk van snellaadpunten in Europa verder uitbouwen.

Het heeft nu in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk 143 laadstations waar stekkerauto’s kunnen worden opgeladen; 12 meer ten opzichte van begin dit jaar. Die beschikken over 544 laders, 19 procent meer dan een half jaar terug.

Frankrijk

Fastned bereidt zich momenteel voor op de bouw van haar eerste Franse snelwegstations in de tweede helft van 2021, waarmee een zesde land aan het netwerk wordt toegevoegd. Het aantal actieve klanten is meer dan verdubbeld naar ruim 65 duizend, die 417 duizend keer stroom tapten.

Fastned verhoogt zijn doelstelling voor de bouw van stations voor 2021 van ruim 40 naar ruim 45. Daarmee komt het bedrijf eind 2021 uit op 175 stations.

Operationeel directeur en voorheen head of funding Niels Korthals Altes verlaat het bedrijf voor het eind van het jaar, zodra er een vervanger is benoemd.

Meer over