NIEUWSBREXIT

Fors meer bedrijven naar Amsterdam door Brexit

Zorgelijk nieuws voor degenen die de hoofdstad nu al te druk (en te duur) vinden: Amsterdam blijkt een magneet voor internationale bedrijven, mede als gevolg van de Brexit.

Redactie
De Zuidas in Amsterdam. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
De Zuidas in Amsterdam.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Amsterdam zag vorig jaar 161 nieuwe internationale bedrijven komen. Een kwart daarvan (38) vestigde zich in de hoofdstad vanwege de Brexit. Volgens cijfers van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en de Netherlands Foreign Investment Agency leidt deze toeloop van bedrijven tot ruim 2.850 nieuwe banen in de regio Amsterdam in de komende drie jaar, waarvan 750 Brexit-gerelateerd. Nieuwkomers in ‘020’ zijn onder meer mediabedrijf Ridley Scott en geneesmiddelenreus Shionogi. Het Amerikaanse Discovery koos met het oog op de Brexit voor uitbreiding van zijn kantoor in Amsterdam.

Los van de Britse uittreding uit de EU kwamen ook het Japanse biotechbedrijf Rakuten Medical, het Canadese techbedrijf FreshBooks en het Finse Neste Renewable Fuels.

‘Het is mooi om te zien dat Amsterdam aantrekkelijk is voor bedrijven uit innovatieve sectoren, zoals life sciences & health, de creatieve industrie en tech – de banen van de toekomst’, zegtde Amsterdamse wethouder Victor Everhardt (Economische Zaken). Meer dan honderd bedrijven overwegen nog om naar Amsterdam te komen met de Brexit in het achterhoofd.

Amsterdam staat niet alleen. Nog nooit besloten zoveel bedrijven zich hier te vestigen als vorig jaar. In 2019 kozen 397 internationale ondernemingen voor Nederland. Daarvan deden 78 bedrijven dat wegens de Brexit. Ook dat is een record, meldt de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

De bijna 400 bedrijven die vorig jaar voor Nederland kozen verwachten in de eerste drie jaar ruim 14 duizend directe banen te creëren en 4,3 miljard euro te investeren, aldus de NFIA. In 2018 haalde Nederland nog 42 van dit soort bedrijven binnen, in 2017 waren het er 18. Sinds het Brexit-referendum in juni 2016 hebben 140 bedrijven voor ons land gekozen.

Meer over