Ford schrapt duizenden banen

Het Amerikaanse autoconcern Ford Motor Company sluit veertien fabrieken en schrapt tot dertigduizend banen in de komende zes jaar. Bestuursvoorzitter William Clay Ford Jr. maakte de omvangrijke reorganisatie maandag bekend...

Het herstructureringsplan is ‘Way Forward’ genoemd. Het is de tweede omvangrijke reorganisatie in Noord-Amerika sinds 2001, toen Ford Jr. het roer overnam bij het concern. Toen werden al 35.000 banen geschrapt. Vorig jaar leed Ford een verlies van 1,6 miljard dollar in Noord-Amerika. Wereldwijd werd nog wel winst geboekt: 2 miljard dollar.

Ford wil tot aan 2010 de jaarlijkse kosten met ten minste 6 miljard dollar reduceren. Daarvoor worden vanaf 2008 zeven assemblagefaciliteiten gesloten. Dit zijn fabrieken in de staten Missouri, Georgia, Michigan, Ohio en een fabriek in Canada. De twee andere vestigingen worden later dit jaar bekendgemaakt. Zeven andere fabrieken moeten voor 2012 zijn gesloten. Daarmee wordt de totale productiecapaciteit van Ford in Noord-Amerika met 26 procent verminderd tot 1,2 miljoen voertuigen.

Door de sluitingen kunnen tot dertigduizend medewerkers hun baan verliezen. Het aantal werknemers van Ford in Noord-Amerika bedroeg aan het einde van 2004 in totaal 122.877 mensen. De reorganisatie volgt op een eerder aangekondigde reductie van het management van Ford met vierduizend medewerkers. Ook wil het bedrijf de salariskosten met 10 procent omlaagbrengen. Voor de activiteiten van Ford in Europa zal de reorganisatie geen gevolgen hebben, aldus Ford.

Diverse analisten zijn sceptisch over de plannen. Zij denken dat de banenreductie niet zal bijdragen aan het heroveren van marktaandeel in de Verenigde Staten, de belangrijkste taak waar het concern momenteel voor staat. Ford had vorig jaar een marktaandeel van 18,6 procent tegen 19,6 procent in 2004. Tien jaar eerder had het bedrijf nog 25,7 procent van de Amerikaanse markt in handen. Het teruglopende marktaandeel is vooral een gevolg van de felle concurrentie van Japanse automerken als Toyota en Honda.

De Amerikaanse branchegenoot General Motors (GM) kondigde in november aan de komende drie jaar dertigduizend banen in Noord-Amerika te gaan schrappen. Deze operatie is eveneens bedoeld om de activiteiten in de VS weer winstgevend te maken. GM wil volgend jaar negen fabrieken en drie onderhoudscentra sluiten. Net als Ford heeft ook GM veel last van een afkalvend marktaandeel in de VS door concurrentie van buitenlandse merken en een teruglopende verkoop.

In het vierde kwartaal van vorig jaar heeft Ford een nettowinst behaald van 124 miljoen dollar. Dat is 19 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De onderneming wist onder meer te profiteren van de verkoop van zijn autoverhuurbedrijf Hertz.

Ford (met onder meer de merken Lincoln, Jaguar, Volvo, Land Rover en Aston Martin) verkocht het verhuurbedrijf in het afgelopen kwartaal aan een groep investeringsmaatschappijen voor 5,6 miljard dollar. Dat leverde een boekwinst van 1,08 miljard dollar op.

De totale omzet in het vierde kwartaal kwam uit op 47,6 miljard dollar tegen 44,9 miljard dollar een jaar eerder. De winst per aandeel bedroeg 8 dollarcent en dat was beter dan analisten hadden verwacht. Zij gingen in doorsnee uit van een winst per aandeel van 1 cent op een omzet van 37,33 miljard dollar.

Meer over