NieuwsActie metaalwerkers

FNV noemt protestactie metaalwerkers ‘geslaagd’, FME ‘intimidatie’

De actievoerders van FNV waren het pand binnengedrongen.

Volgens vakbond FNV was het een vreedzaam protest, het met 150 mensen binnentreden van het kantoor van werkgeversorganisatie voor de metaalsector FME. Daar denken FME-medewerkers heel anders over. Ze hoorden ‘ik sla je op je muil’, voelden zich geïntimideerd en bedreigd en riepen de hulp in van de politie.

De FNV-actie is onderdeel van een maandenlange stakingsacties in de metaalsector. Inzet: 3,5 procent meer loon per jaar en een einde aan de flexibilisering in de sector. Volgens de vakbond maken de metaalbedrijven genoeg winst om die eisen te honoreren.

De Metalelektro-cao geldt voor circa 150 duizend mensen. Met hun ‘sit in’ in het FME-gebouw wilde de FNV benadrukken dat die cao ‘over mensen gaat’. Uiteindelijk kwam het tot een, volgens FME-voorzitter Ineke Dezentjé, ‘constructief gesprek’ van een uur. Volgens Dezentjé ‘hebben de vakbondsleden hun excuses aangeboden voor de intimiderende manier waarop ze het pand zijn binnengedrongen’.

De werkgevers en werknemers in de metaal zijn het erover eens dat het definitieve akkoord over een cao veel te lang op zich laat wachten. De onderhandelingen duren al een half jaar. Eerder deze maand adviseerde de FME ‘hun’ bedrijven aan om per 1 december een loonsverhoging van 2,5 procent door te voeren. In bedrijven als autobouwer VDL-Nedcar, chipmachinefabrikant ASML en DAF Trucks zijn stakingen en werkonderbrekingen geweest.

Meer over