FNV laaiend op Netelenbos: 'alles gaat plat'

FNV bondgenoten is laaiend op minister Netelenbos van Verkeer. 'We zijn belazerd door de minister', zegt bestuurder L. Vlek. Hij dreigt met een algemene staking in het openbaar vervoer....

De minister stuurde woensdag de Wet Personenvervoer naar de Kamer. Die wet regelt ondermeer de positie van werknemers in het geval van concurrentie. Neemt een vervoerbedrijf de dienstregeling van een ander over, dan moet de nieuwe ondernemer ook al het personeel overnemen, zo kwamen bonden en Netelenbos overeen.

Woensdag zei de minister nog dat ze volledig akkoord was met de bonden. 'Dat dachten wij ook', zegt FNV-bestuurder Vlek. 'Maar Netelenbos geeft nu een totaal andere interpretatie.'

Volgens Vlek is de nieuwe vervoerder nog steeds verplicht het personeel over te nemen, maar kan het bedrijf de dag erna een groot gedeelte van de werknemers op straat zetten. 'Dat geldt niet alleen voor het kantoorpersoneel, maar ook voor de chauffeurs en machinisten.' De FNV-bestuurder is witheet. 'Ik sta niet in voor de gevolgen'.

Hij ziet voormalig minister Jorritsma van Verkeer, nu Economische Zaken, als kwade genius. Jorritsma botste destijds hevig met de bonden, omdat ze vond dat in geval van concurrentie een deel van het kantoorpersoneel niet mee hoefde te verhuizen. De boze bonden stapten naar de rechter en kregen gelijk.

Meer over