NieuwsSchijnzelfstandigheid

FNV claimt vast contract en achterstallig loon namens Deliveroo-koeriers

Vakbond FNV heeft woensdag namens twee freelance-maaltijdbezorgers een vast contract geclaimd bij Deliveroo. Hiernaast claimen de bezorgers duizenden euro’s aan achterstallig loon bij het maaltijdplatform.

Marieke de Ruiter
Volgens Deliveroo zitten de koeriers helemaal niet te wachten op een traditioneel vast dienstverband. Beeld ANP
Volgens Deliveroo zitten de koeriers helemaal niet te wachten op een traditioneel vast dienstverband.Beeld ANP

De stap volgt op de uitspraak van de rechter in een zaak die FNV vorig jaar tegen Deliveroo had aangespannen. In 2019 oordeelde de rechtbank van Amsterdam dat de bezorgers van het platform geen zzp’ers maar schijnzelfstandigen zijn. Sindsdien kunnen de maaltijdkoeriers (‘riders’) een dienstverband opeisen.

Volgens Deliveroo is het voor het eerst dat twee koeriers gebruikmaken van die optie. Volgens het platform zitten de riders helemaal niet te wachten op de ‘traditionele vormen van een dienstverband’, zij zouden juist genieten van de flexibiliteit en vrijheid van het ondernemerschap. Dat kwam ook naar voren in gesprekken die de Volkskrant eerder voerde met vier jonge maaltijdbezorgers.

Maar volgens vakbond FNV is het helemaal geen kwestie van willen: koeriers zouden niet om een contract dúrven vragen. ‘Het is niet makkelijk om het tegen zo’n organisatie als Deliveroo op te nemen, dus daarom staan wij ze bij’, aldus een woordvoerder. Naast een vast contract eisen de twee bezorgers een vergoeding van het loon dat zij misliepen doordat zij de afgelopen drie jaar niet in dienst waren.

Volgens de woordvoerder van de FNV heeft de actie niets te maken met het hoger beroep dat Deliveroo aantekende tegen het besluit van de Amsterdamse rechter. Dat hoger beroep dient op 11 september. ‘Een beetje reuring is nooit weg, maar we zien het met vertrouwen tegemoet.’

Lees ook:

Deliveroo-koerier wil geen zekerheid: ‘Als ik in dienst moet, stop ik ermee’

In volle vaart de straten op: hoe het is om een maand te fietsen voor Deliveroo.

Meer over