Flitsende start van Begaclaim op Amsterdamse effectenbeurs

Het speculatieve aandeel Begaclaim maakte woensdag een flitsende start op de Amsterdamse effectenbeurs. Nadat het fonds op 5,20 gulden opende, steeg het door naar 8 gulden, om tenslotte op 7,50 gulden te eindigen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Eigenaren van Begaclaim maken kans te profiteren van de schadeclaim ter grootte van 1,2 miljard gulden, die het bedrijf Begemann en zijn voormalige grootaandeelhouder Joep van den Nieuwenhuyzen hebben neergelegd bij de Nederlandse Staat en de Vereniging van de Effectenhandel.

Handelaren vinden het fonds hoogst speculatief, omdat nog nooit eerder een dergelijke hoge schadeclaim tegen de staat is ingediend. Andere kleinere claims werden vrijwel nooit door de rechter gehonoreerd.

Beleggers speculeren op de kans op succes van de claim. Indien het Rijk niets uitkeert is de waarde van het aandeel nihil. Van een eventuele uitkering gaat 77,5 procent, maximaal 900 miljoen, naar de aandeelhouders van Begemann. De rest, maximaal 300 miljoen gulden, is voor voormalig topman J. van den Nieuwenhuizen.

De eis van Begemann en Van den Nieuwenhuyzen is gebaseerd op de schade die ze zouden hebben geleden in de zogenoemde HCS-affaire. Van den Nieuwenhuyzen werd daarbij beschuldigd van misbruik van van voorkennis en valsheid in geschrifte. Hierdoor zou de koers van het aandeel Begemann fors zijn gedaald. Ook kon een aantal overnames hierdoor geen doorgang vinden. Daarnaast bracht deze zaak veel schade aan de reputatie van Van den Nieuwenhuyzen. Van den Nieuwenhuyzen werd begin vorig jaar na een proces van bijna vijf jaar vrijgesproken.

In totaal staan 5,1 miljoen aandelen Begeaclaim uit, waarvan er woensdag al 336 duizend werden verhandeld. De stijging van de koers tot 7,50 gulden betekent dat de claim door beleggers op zo'n 40 miljoen gulden wordt gewaardeerd. Het koersverloop zal in de toekomst sterk afhangen van het verloop van de waarschijnlijk vele jaren durende procedure rond de schadeclaim. Indien uiteindelijk de hele claim zou worden toegewezen is het aandeel ruim 200 gulden waard.

Het aandeel Begemann, nu geheel losgekoppeld van de vordering, werd op het Damrak door beleggers 5,90 gulden lager gewaardeerd op 26 gulden.

Meer over