Fitch bevestigt hoogste beoordeling Nederland

Nederland houdt vooralsnog de hoogste kredietwaardering van kredietbeoordelaar Fitch. De waardering geeft aan dat Nederland 'onderliggend een sterke economie, instituties en kredietmogelijkheden' heeft, maakte Fitch dinsdag bekend.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Nederland heeft bij Fitch evenals bij de twee andere grote kredietbeoordelaars een AAA-waardering. Maar alle drie de kantoren hebben Nederland al enige tijd op een 'negatieve verwachting' staan. Dat betekent dat er gerede kans is op een afwaardering van de beoordeling van de staatsschuld. Ook bij Fitch blijft de verwachting negatief, als gevolg van de 'verslechterende dynamiek rond de staatsschuld' en de 'aanhoudende economische recessie'.

Fitch verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 1,3 procent krimpt en in 2014 op een nulstand uitkomt. Een herstel van de economie in de eurozone biedt wel ruimte voor 'een iets positievere ontwikkeling', houdt de kredietbeoordelaar een slag om de arm. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt voor dit jaar een krimp met 1,25 procent, gevolgd door een groei van 0,75 procent volgend jaar.

De kredietbeoordelaar voorziet nog wel een verdere verslechtering van de staatsschuld, die in 2018 zou kunnen pieken. Fitch merkt in dat verband op dat 'de verslechterde dynamiek' rond de staatsschuld nog wel 'binnen de AAA-tolerantie' blijft. Dat zou kunnen betekenen dat de firma voorlopig niet van plan is de Nederlandse kredietpositie af te waarderen.

Kredietbeoordelaar Moody's liet maandag weten dat het niet op korte termijn tot een afwaardering van de Nederlandse kredietpositie zal overgaan. Moody's gaat er momenteel van uit dat de Nederlandse staatsschuld binnen 3 à 4 jaar zal gaan dalen. Als die verwachting moet worden bijgesteld, omdat de afbouw van de schuld langer op zich laat wachten, komt een afwaardering van de Nederlandse rating eventueel in zicht, meldde de kredietbeoordelaar.

Meer over