Fiscaal noodplan Bush zet Wall Street op verlies

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen in New York zijn vrijdag met verlies gesloten. Er was teleurstelling op Wall Street over het pakket fiscale maatregelen van 140 miljard dollar, dat de Amerikaanse president Bush bekendmaakte om een economische recessie te voorkomen.

Beleggers denken dat de maatregelen onvoldoende effect zullen hebben.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen noteerde aan het slot van de handel een verlies van 59,91 punten (0,5 procent) op 12.099,30 punten. De technologiebeurs Nasdaq ging 6,88 punten ofwel 0,3 procent omlaag naar 2340,02 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor 8,06 punten (0,6 procent) op 1325,19 punten. Maandag zijn de beurzen in New York gesloten wegens Martin Luther King Jr. Day.

Belasting verlagen

Bush wil de belastingen voor bedrijven en individuen verlagen. Daardoor moeten ondernemingen extra gaan investeren en consumenten meer gaan uitgeven. De maatregelen moeten zo snel mogelijk worden uitgevoerd en tijdelijk van aard zijn, aldus de president.

Bij opening gingen de graadmeters in New York nog omhoog, geholpen door de sterke kwartaalcijfers van industrieel conglomeraat General Electric. GE stond 3,3 procent hoger. Ook technologieconcern IBM droeg een steentje bij met een winst van 2,3 procent. Big Blue kwam donderdag nabeurs met een hogere winstverwachting voor dit jaar.

Aanhoudende zorgen

Aanhoudende zorgen over een mogelijke recessie in de VS en bezorgdheid over de kredietcrisis zetten de stemming op Wall Street echter steeds meer onder druk. Vooral financiële fondsen kregen het zwaar te verduren. AIG, 's werelds grootste verzekeraar, verloor 4,1 procent. Bank of America zakte 2,6 procent en Citigroup ging 2 procent omlaag.

Chipfabrikant Advanced Micro Devices (AMD) steeg meer dan 11 procent. Het concern kwam donderdag nabeurs met beter dan verwachte cijfers over het vierde kwartaal. Het verlies van 1,8 miljard dollar was kleiner dan verwacht en is vooral het gevolg van de overname van de producent van grafische kaarten ATI.

Afname abonnees

Sprint Nextel duikelde bijna 25 procent. De op twee na grootste aanbieder van mobiele telefonie in de VS maakte een groter dan verwachte afname bekend van het aantal abonnees in het vierde kwartaal. Ook worden 4000 banen geschrapt. Branchegenoot AT&T verloor 3,2 procent en Verizon zakte 4,5 procent.

De euro stond op 1,4610 dollar vergeleken met 1,4630 dollar bij het slot van de beurzen in Europa.

Meer over