Financiën verwacht niet veel terug te zien van geld Bulgarenfraude

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft weinig hoop dat Nederland nog veel terugziet van het geld dat het nog niet heeft kunnen terugvorderen van de fraude met huur- en zorgtoeslagen door Bulgaarse bendes. Wiebes zei dat vandaag bij RTL Z.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Beeld null
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

De fiscus heeft nog ruim 3 miljoen tegoed van het geld dat door de Bulgarenfraude verdween. Wiebes spreekt binnenkort zijn Bulgaarse collega, maar is dus 'niet heel optimistisch'. Wel onderhandelt Nederland met Bulgarije over een nieuw belastingverdrag, waarmee een situatie als de huidige in de toekomst kan worden voorkomen. Bij de Bulgarenfraude ging ruim 4 miljoen euro verloren. In maart meldde Wiebes dat een kwart terug was.

De fraude door Bulageren is niet het enige probleem waarmee Wiebes kampt. De Belastingdienst blijft maar worstelen om de juiste ontvanger de juiste toeslag te geven. In de meeste gevallen moet de Belastingdienst bijbetalen of terugvorderen. De schatkist heeft nog ruim 1,2 miljard tegoed aan te veel betaalde toeslagen. Vorig jaar kregen minder mensen zorgtoeslag van de Belastingdienst, maar die keerde in totaal wel meer euro's aan die toeslagen uit.

Autobelasting

Wiebes komt binnen enkele weken met meer duidelijkheid over de autobelasting. De manier waarop die nu wordt geheven is veel te ingewikkeld en te moeilijk uitvoerbaar door de Belastingdienst. Het stelsel gaat daarom op de schop. Er komen minder categorieën en ook aan de 'overstimulering' van milieuvriendelijk rijden wordt paal en perk gesteld.

Nu kost dat laatste de schatkist te veel geld, dat door andere belastingheffingen weer moet worden terugverdiend, zei Wiebes. De staatssecretaris verwacht dat door het nieuwe systeem de 'tarieven naar elkaar zullen toegroeien'. Verder wilde hij nog niet in details treden. Wel garandeerde hij dat in het nieuwe systeem bestaande leasecontracten worden gerespecteerd.

Meer over