Financiële waarden krijgen tikken

De financiële sector kreeg dinsdag gevoelige tikken. Beleggers vrezen niet alleen dat de rente zal stijgen, maar ook dat banken en verzekeraars deze week met licht tegenvallende cijfers komen....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Aegon sloot 2,40 gulden lager op 142,80. ING, dat donderdag naar verwachting een stijging van de kwartaalwinst met 23 procent bekend maakt, leverde zes dubbeltjes in op 88,20 gulden. Fortis komt vandaag met zijn resultaten maar leverde gisteren 70 cent in op 81,50; ABN Amro 40 cent op 36,40.

De renteangst sloeg weer in de benen omdat de obligatiemarkt in Duitsland omlaag ging en dus de lange rente omhoog. Maar in Amsterdam veranderde de rente niet. De financiële waarden behoorden gisteren wel tot de drukst verhandelde fondsen op het Damrak.

De handel kwam dinsdag langzaam op gang. Er was groot gebrek aan impulsen omdat de Amerikaanse beurzen maandag gesloten waren. Door de slappe handel kalfden de meeste koersen wat af. De AEX index kwam op een verlies van 6,06 punten op 806,13. Daarbij zorgde de zwakke opening van de effectenbeurs in New York ook voor een drukkend effect.

Pakhoed ging dwars tegen de trend in doordat The Wall Street Journal een positief verhaal over het Rotterdamse havenfonds had. De koers steeg 2,40 gulden naar 65,40, en dat bij omzetten die Pakhoed tot één van de meest verhandelde fondsen maakte.

Op de obligatiemarkt deed de agent van Financiën goede zaken. Met de 5,75-procents-tienjarige lening die deze week is heropend haalde het agentschap 1,9 miljard gulden op, en dat is fors.

In de ochtenduren was CSM de grote verliezer. Het aandeel werd gedumpt na een verkoopadvies van het effectenhuis Barclays de Zoete Wedd, dat de huidige prijs te hoog vindt in relatie met de te verwachten groei. De koers daalde 3,30 gulden maar herstelde daarna tot 101,40, een verlies van 1,50 gulden.

PolyGram liet twee gulden liggen op 93,20. De Britse platenmaatschappij EMI toonde zich somber over de toekomst en dat had zo zijn weerslag op PolyGram.

Dordtsche Petroleum, houdstermaatschappij van Koninklijke Olie, won 2,40 op 386,40, terwijl de olies 70 cent zakten op 372,80; het effect van de Dordtsche truc.

Meer over