Financieel topman PCM geeft bonus van miljoen euro terug

Financieel directeur Bert Groenewegen van PCM geeft zijn bonus terug aan het uitgeversconcern. Hij heeft recht op bijna een miljoen euro....

De uitkering is het gevolg van het aandelenplan voor het PCM-management, dat bij de komst van het Britse opkoopfonds Apax in 2004 is afgesproken. De nieuwe eigenaar van het bedrijf, de stichting Democratie en Media (SDM), wilde af van de ‘perverse’ regeling. Nu Apax onlangs is vertrokken, ontvangen ongeveer dertig topmanagers van PCM in totaal 8 miljoen euro voor hun aandelen, ruim tien keer het bedrag dat ze hebben ingelegd. Groenewegen heeft 90 duizend betaald.

De redacties van de kranten de Volkskrant, NRC Handelsblad, AD en Trouw en de vakbond NVJ riepen de managers vorige week op hun geld terug te geven. De krantenredacties waren kwaad omdat er geen zichtbare prestaties van de managers tegenover de bonus zouden staan, terwijl de kranten van PCM hebben moeten bezuinigen. Eerder bleek al dat het bewind van Apax de uitgever ongeveer 200 miljoen euro heeft gekost.

Voorzover bekend is Groenewegen de enige die aan de oproep gehoor heeft gegeven. De woensdag opgestapte Aan de Stegge en de vorige week ontslagen directeur Philip Alberdingk Thijm willen hun bonus van respectievelijk 2 en 1 miljoen euro houden. Ook de andere PCM-managers houden voorzover bekend vast aan hun uitkering. Aan de Stegge wordt na zijn vertrek commissaris bij DAG, de multimediale samenwerking van PCM en het telecombedrijf KPN.

De journalistenvakbond NVJ kondigde vorige week aan een procedure te beginnen voor een onderzoek naar wanbeleid bij PCM door de Ondernemingskamer. Woensdag liet de bond echter weten eerst een financieel onderzoek door externe deskundigen te willen. Dat komt doordat de centrale ondernemingsraad (COR) van PCM weinig voelt voor een onderzoek door de Ondernemingskamer, waar ook de rol van de COR aan de orde zal komen. De NVJ behoudt zich wel het recht voor later alsnog naar de Ondernemingskamer te stappen.

PCM heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van 31 miljoen euro, tegen 51 miljoen euro een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarcijfers die de uitgever woensdagavond bekend maakte. De omzet steeg 3,4 procent tot 675 miljoen euro. Bij Trouw, de Volkskrant en NRC Handelsblad/nrc.next bedroeg de groei van de omzet 10 procent.

PCM profiteerde sterk van het aantrekken van de markt voor personeelsadvertenties, de succesvolle introductie van nrc.next en Volkskrant Banen en de groei van de verkoop van dvd’s, cd’s en boeken. Volgens PCM blijft de winstgevendheid van NRC Handelsblad en de Volkskrant onverminderd hoog. Trouw boekte voor het eerst in 35 jaar winst. PCM is positief over de toekomst. ‘De onderneming heeft met een degelijk bedrijfsresultaat (van 73 miljoen voor bijzonder posten, tegen 75 miljoen in 2005) en kasstroom een stevige basis waarop kan worden gebouwd.’

Meer over