Financials stuwen Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De toonaangevende Europese effectenmarkten hebben donderdag de verliezen van eerder deze maand bijna geheel weggewerkt, onder leiding van de financiële concerns.

Aandelen van banken en verzekeraars vonden gretig aftrek na nieuwe fusiegeruchten rond ING en Fortis. Een licht lagere opening van Wall Street leek weinig invloed te hebben op het sentiment in Europa.

De stemming op de beursvloeren zat er direct bij de opening al goed in. Beleggers sloegen enthousiast aan het inkopen na de toelichting op het Amerikaanse rentebesluit woensdag. Mogelijk wordt de rente later dit jaar verlaagd.

Hoge stand

In het laatste handelsuur noteerde de AEX-index in Amsterdam 6,07 punten (1,2 procent) hoger op 506,96 punten. Daarmee is de index nog maar 7 punten verwijderd van de hoogste stand van eind februari. De MidKap-index voor het middensegment ging 5,44 punten (0,8 procent) omhoog naar 723,10 punten.

De afgelopen week heeft de graadmeter van hoofdfondsen een scherp herstel laten zien van liefst 7 procent. Dat was vooral te danken aan stevige koerssprongen van de zwaarwegende financials. Woensdag doorbrak de index weer de psychologisch belangrijke grens van 500 punten.

Financiële concerns

Beleggers hadden donderdag opnieuw veel belangstelling voor financiële concerns na het nieuws dat ING op zoek is naar een fusiepartner in de Benelux. Fortis, Dexia en KBC Bank worden genoemd als mogelijke partners, aldus Het Financieele Dagblad donderdag. De speculaties stuwde de koers van bankverzekeraar Fortis 3,8 procent, goed voor de eerste plek in de AEX. ING werd 2,4 procent meer waard werd.

Ook Aegon was in trek met een plus 2,2 procent. Overigens deden alle Europese verzekeraars het goed na een gunstig rapport over de sector van de Amerikaanse bank Merrill Lynch.

Fusiebesprekingen

ABN Amro, dat fusiebesprekingen voert met het Britse bankconcern Barclays, zette eveneens zijn opmars voort. Het aandeel verbeterde 1,4 procent.

De AEX telde slechts een hand vol dalers. Ahold (min 0,7 procent) moest de winst van eerder en behoorde tot de sterkere dalers, ondanks beter dan verwachte cijfers van het supermarktconcern.

Jaarcijfers

Het bouwbedrijf BAM werd wel beloond voor de publicatie van jaarcijfers die de verwachtingen overtroffen. Het aandeel klom ruim 5 procent, goed voor de eerste plaats in de AEX. Rabo Securities heeft zijn beleggingsadvies voor het bouwbedrijf verhoogd. Het aandeel BAM ging woensdag vooruitlopend op de publicatie van de cijfers al 4,5 procent omhoog.

Ook de fabrikant van digitale kaarten Tele Atlas liet een opvallende stijging zien van 3,2 procent. Beleggers zijn positiever geworden over de onderneming na een analistendag eerder deze week.

Ook op de omringende beurzen was de stemming behoorlijk positief donderdag. De CAC-40 in Parijs verbeterde 1,2 procent, de DAX in Frankfurt won 1,9 procent, terwijl de FTSE-index in Londen 0,6 procent verbeterde. Op de valutamarkt is de dollar flink in waarde gedaald tegenover de euro, tot het laagste niveau in twee jaar tijd. De scherpe daling hing samen met de mogelijkheid op een renteverlaging in de VS. Donderdag noteerde de euro op 1,3350 dollar tegen 1,3300 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag.

Meer over