Financial Times: 'Vermoedelijk geen nieuwe geldpersoperatie ECB'

Het is nog maar zeer de vraag of er komend jaar een nieuwe geldpersoperatie van de Europese Centrale Bank (ECB) komt. Dat schrijft de Engelse zakenkrant Financial Times (FT) op basis van een rondgang onder analisten en economen.

redactie
ECB-president Mario Draghi. Beeld anp
ECB-president Mario Draghi.Beeld anp

Ondanks toespelingen van ECB-president Mario Draghi op een dergelijk beleid eerder deze maand, denken de ondervraagde economen niet dat de ECB overgaat tot zogenoemde extra kwantitatieve verruiming (QE, quantative easing). Zij verwachten ten hoogste een nieuwe renteverlaging in 2016, mocht de economische situatie daarom vragen.

De ECB probeert de trage economische groei en lage inflatie in de eurozone een duw in de rug te geven via extreem lage rentetarieven en door het maandelijks opkopen van tientallen miljarden euro's aan schuldpapier. Maar na kritiek op die maatregelen eerder deze maand zei de ECB-president dat zijn bank bereid is meer maatregelen te nemen zodra dat nodig blijkt. Aan die uitspraak twijfelt meer dan de helft van de 33 ondervraagde experts in FT, zo schreef de krant maandag.

Omdat de inflatie in de eurozone volgens de economen hoger zal uitvallen dan de verwachtingen van de ECB, zal extra actie onnodig blijken. 'Tenzij er iets onverwachts gebeurt wat de globale economie raakt, denk ik niet dat de ECB tot extra QE overgaat in 2016', zegt bijvoorbeeld hoofdeconoom Dario Perkins van het Londense adviesbureau Lombard Street Research. Begin december kwam Draghi met een pakket maatregelen dat de inflatie en de Europese economie moest opjutten. Alles om de gevreesde deflatie tegen te gaan. De ECB verlaagde de ­depositorente van -0,2 naar -0,3 procent en drukte bovendien het gaspedaal van zijn geldcreatieprogramma dieper in.

Goedkoop geld

Al sinds maart dit jaar koopt de Europese Centrale Bank elke maand voor 60 miljard euro aan waardepapieren op de financiële markten. Eerder beloofde de centrale bank al met die aankopen zeker door te gaan tot september 2016. Daarmee committeerde de bank zich aan het in omloop brengen van 1.140 miljard euro aan nieuwe euro's. Begin december meldde Draghi bovendien dat de ECB dit opkoopprogramma zal uitbreiden. Het zal nu minstens lopen tot eind maart 2017 en wordt dus met een half jaar verlengd. Dat houdt in dat de ECB nog eens 360 miljard euro extra 'uit het niets' zal scheppen en in Europese (staats)schulden zal investeren.

Toen de ECB die plannen bekend maakte, waren er direct al critici die zeiden dat het goedkope geld van de ECB niet de methode was om de trage economische groei in de eurozone op te peppen. Een aantal Noord-Europese landen, waaronder Nederland, stelde dat de inflatie vooral zo laag is door de lage olieprijs. Niet alleen zagen zij geen serieus deflatierisico, zij vonden ook dat de ECB het effect van eerdere maatregelen even moet afwachten.

De door FT ondervraagde economen lijken het daarmee eens. Mogelijke acties om de economie te stimuleren zullen volgens hen vooral moeten komen uit de hoek van de depositorente, die in dat geval nog verder moet worden verlaagd.

Meer over