nieuws

Fikse duikeling luchtvaart, maar wel meer vrachtvluchten

Door de coronacrisis is het aantal vluchten en passagiers in Nederland in het laatste kwartaal van 2020 weer flink afgenomen.

Reizigers in een café in Schiphol. Beeld AP
Reizigers in een café in Schiphol.Beeld AP

In vergelijking met een jaar eerder daalde het aantal passagiers van de vijf Nederlandse luchthavens in het vierde kwartaal met 81,4 procent naar 3,6 miljoen personen. In april en mei 2020 waren er door de lockdown nauwelijks vluchten, maar de maanden daarna was er enig herstel. Sinds augustus daalt het aantal vluchten weer. Over heel 2020 reisden er 23,6 miljoen reizigers van en naar een van vijf Nederlandse luchthavens. In 2019 waren dat nog 81,2 miljoen reizigers.

Opmerkelijk genoeg nam het aantal vrachtvluchten het afgelopen jaar wel toe. Aangezien er veel minder vracht mee kon met normale vliegtuigen, steeg het aantal vliegtuigen met louter vracht met 70 procent. Hierdoor kwam de daling van vracht vervoerd per vliegtuig per saldo maar 6 procent lager uit dan in 2019.

Van de vijf Nederlandse vliegvelden zag Eelde het aantal passagiers met 90 procent het hardst dalen. Op de nationale luchthaven Schiphol daalde het aantal passagiers met 71 procent naar 20,9 miljoen passagiers. Aangezien vliegtuigen in 2020 minder passagiers meenamen, daalde het aantal vluchten iets minder dan het aantal passagiers. Op Schiphol was het aantal vluchten 58 procent lager.

Lees verder

Meer weten over corona in andere landen? Hier vindt u de belangrijkste grafieken en kaarten.

Wilt u meer weten over corona in Nederland? Hier zetten we de belangrijkste grafieken en kaarten op een rij.

Cijfers over vaccins in Nederland en de rest van de wereld vindt u hier.

Meer over