Fietsverkoop op dieptepunt, maar we betalen gemiddeld wél 1.000 euro voor nieuw exemplaar

Het jaar 2016 bracht de fietsbranche twee records: nog nooit werden sinds 1987 in een jaar zo weinig nieuwe fietsen verkocht (928 duizend). En nog nooit was de omzet zo hoog (937 miljoen euro). Dat laatste is het gevolg van de populariteit van de e-bike en de dure racefiets, zo blijkt uit cijfers van de RAI, de Bovag en onderzoeksinstituut Gfk.

Jeroen van Wensen
De showroom van een fietsspecialist Beeld anp
De showroom van een fietsspecialistBeeld anp

De gemiddelde verkoopprijs van een fiets is het afgelopen jaar gestegen tot boven de 1.000 euro. Tien jaar geleden lag de gemiddelde verkoopprijs nog op 600 euro. Met name de e-bike zorgt voor die stijging. Een op de drie fietsen die de showroom verlaten is een e-bike. Alle elektrische fietsen tezamen dragen op dit moment voor bijna 60 procent bij aan de omzet van de fietswinkelier.

De Rai en de Bovag noemen in het persbericht het lage aantal verkochte fietsen zorgelijk. 'De fiets is een essentiële schakel in de huidige en toekomstige bereikbaarheid die bijdraagt aan de kwaliteit van het milieu', stellen de organisaties. Daarom pleiten zij voor een aantrekkelijke fiscale regeling om het (zakelijke) gebruik van de fiets te stimuleren. In 2015 heeft de overheid de fiscaal vriendelijke bedrijfsfietsregeling afgeschaft, daarnaast ontbreekt het op dit moment aan duidelijke leaseregels voor de fiets.

Meer over