nieuwsenergietransitie

Fastned groeit tegen de stroom in; beurswaarde inmiddels boven miljard

Tegen de stroom in heeft snellaadbedrijf Fastned de omzet weten te vergroten. Ondanks strenge lockdowns in landen waarin de onderneming actief is, wist het in het laatste kwartaal 14 procent meer elektriciteit te verkopen dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Een oplaadpaal van Fastned. Beeld BELGA
Een oplaadpaal van Fastned.Beeld BELGA

Doordat vanwege de pandemie en lockdowns veel mensen thuiswerkten, daalde in de eerste kwartalen van 2020 de afzet van stroom op de hangplek voor e-auto’s. Dat er in de laatste maanden toch meer werd verkocht, is volgens het bedrijf te danken aan de groei van het aantal e-auto’s en de uitbreiding van het netwerk, plus snellere laders. ‘Stel je voor wat er gebeurt als de coronaremmen er later dit jaar vanaf gaat’, aldus ceo Michiel Langezaal dinsdag in een toelichting op de cijfers.

In maart zakte de verkoop nog met 70 procent, maar sindsdien herstelt de vraag zich, met een groeispurt in het laatste kwartaal van het jaar. De omzet kwam uit op 1,9 miljoen euro en er werd 3,3 gigawattuur aan stroom verkocht. Het aantal actieve klanten groeide met een kwart. Verliescijfers zijn niet bekendgemaakt.

Fastned opende de afgelopen maanden acht nieuwe stations, waarmee het totaal eind december uitkwam op 131. Ook is het bedrijf nu actief in Zwitserland. Verder werkt Fastned samen met Tesla, met wie het Duitslands grootste snellaadplein opende, nabij Düsseldorf.

Onder meer de samenwerking met Tesla heeft beleggers enthousiast gemaakt. Sinds de beursnotering bleef het aandeel Fastned lange tijd schommelen rond een tientje, maar sinds oktober is de waarde bijna zeven keer over de kop gegaan, enigszins in de slipstream van Tesla zelf. Inmiddels bedraagt de beurswaarde van Fastned sinds dinsdag ruim een miljard euro.

Meer over