Farmaceuten strijden om botoxproducent Allergan

Behalve rimpels vult botoxproducent Allergan binnenkort zeer waarschijnlijk de bankrekening van de Amerikaanse durfinvesteerder Bill Ackman. Hij is de grootste aandeelhouder van de anti-rimpelfabrikant waarvoor overnamekandidaten zich warm lopen.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Naast de vijandige overnamepogingen van de Canadese farmaceut Valeant heeft zich inmiddels nog een gegadigde gemeld: het Ierse farmacieconcern Actavis. Dat voert nu gesprekken met de Amerikaanse botox-producent over een overname ter waarde van minstens 60 miljard dollar (48 miljard euro). Dat meldden ingewijden rond de onderhandelingen.

Valeant legde deze zomer een bod van 54 miljard dollar in aandelen en contanten op tafel. Valeant is van plan het bestuur van Allergan grotendeels weg te sturen en een fusie aan te gaan met de Amerikaanse onderneming. Het kan daarbij rekenen op de steun van activistische belegger Bill Ackman, die ruim 9 procent van de aandelen van Valeant bezit.

Door de interesse van de Ieren is Ackman, wiens investeringsmaatschappij Pershing Square aan de Amsterdamse beurs is genoteerd, nu voorstander van het organiseren van een veiling. Daarmee kunnen aandeelhouders maximaal profiteren van de verkoop van de botoxfirma.

Overeenkomst

Alles wijst er voorlopig op dat de Ieren de beste papieren hebben. Naar verluidt is er nog discussie over een gat van 2,4 miljard euro over wat Actavis wil betalen en wat Allergan wil hebben. Allergan zou meer dan 210 dollar per aandeel willen krijgen, terwijl Actavis dichter bij 200 dollar per aandeel zou willen bieden. Woensdag noteerde het aandeel Allergan ongeveer 197 dollar. Mogelijk bereiken de twee partijen nog deze maand een overeenkomst. De overname zal dan waarschijnlijk deels in contanten en deels in aandelen plaatsvinden, aldus de bronnen.

Eind vorige maand werd nog bekend dat Valeant bereid was het bod op Allergan te verhogen tot minimaal 200 dollar per aandeel. Dat werd door de aandeelhouders - met uitzondering dus van Ackman - afgewezen. Ze vrezen dat Valeant ingrijpend gaat reorganiseren en er daardoor veel ontslagen vallen, onder meer bij de R&D-divisie. Valeant is eropuit een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld te worden. Eerder werd Bausch + Lomb al overgenomen.

Verwacht wordt dat een overname door de Ieren minder ingrijpende gevolgen voor Valeant zal hebben. Actavis, dat generieke geneesmiddelen maakt en ook een middel tegen alzheimer op de markt heeft gebracht, zegt dat ontslagen niet voor de hand liggen omdat de activiteiten van beide farmaceuten goed op elkaar aansluiten.

Eerder meldden bronnen nog dat Actavis zijn oog had laten vallen op Salix Pharmaceuticals, de Amerikaanse partner van het Leidse biotechnologiebedrijf Pharming. Ook Allergan zou interesse hebben in Salix. Tevens werd gemeld dat Pfizer jacht maakte op Actavis, na het afketsen van de overname van het Britse AstraZeneca.

Meer over