Families domineren autohandel steeds meer

Vier Nederlandse familiebedrijven domineren in toenemende mate de Nederlandse autohandel. In 2005 namen de vier, Kroymans Corporation, Pon Holding, Autobinck Holding en de Louwman Groep, met bijna 170 duizend auto’s 37 procent van de auto-import voor hun rekening....

ANP

Het belang van de families neemt snel toe door de bouw van nieuwe en de overname van bestaande dealerbedrijven. Het past in de trend dat steeds meer zelfstandige dealerbedrijven worden overgenomen door grote holdings, omdat ze op eigen kracht niet kunnnen overleven.

De Louwman Groep dateert uit 1923. De onderneming bezit naast de importeurschappen van Toyota, Suzuki, Lexus, TVR en Morgan ook eigen dealerbedrijven.

De Kroymans Corporation is een van de snelstgroeiende autobedrijven van Europa. Slechts enkele jaren geleden hield eigenaar Frits Kroymans zich vooral bezig met de verkoop van exclusieve automobielen van merken als Ferrari, Jaguar en Aston Martin. In 2004 werden de Europese importrechten verworven voor Cadillac, Hummer en Corvette uit de stal van General Motors.

De grootste particuliere Nederlandse auto-onderneming is Pon Holdings, met meer dan achtduizend werknemers en een omzet van acht miljard euro. Pon is importeur van Volkswagen, Porsche, MAN, Audi, Seat en Skoda. De automerken die Pon in Nederland vertegenwoordigt, zijn goed voor een kleine 20 procent marktaandeel.

Autobinck Holding, van de familie Lauret, is in Nederland onder meer importeur van Mazda en Hyundai. Autobinck Holding boekte in 2005 een omzet van ruim 1 miljard euro.

Meer over