Familieholding Agnelli verkast naar Nederland

Het op drie na grootste familiebedrijf ter wereld zal officieel in Amsterdam worden gevestigd. De steenrijke Italiaanse ondernemersfamilie Agnelli verhuist haar houdstermaatschappij Exor van Turijn naar Nederland.

Fiat-baas John Elkann voor een foto van zijn grootvader Giovanni Agnelli tijdens een herdenking van diens sterfdag. Beeld Getty Images
Fiat-baas John Elkann voor een foto van zijn grootvader Giovanni Agnelli tijdens een herdenking van diens sterfdag.Beeld Getty Images

In deze onderneming hebben de Agnelli's onder meer hun belangen in Fiat Chrysler (29 procent), Ferrari (22,9 procent) en de voetbalclub Juventus (63,7 procent) ondergebracht. Maar ook de fabrikant van agrarische apparatuur, bussen en trucks CNH international (Iveco, Saurer, Astra) valt onder de bezittingen, net als het tijdschrift The Economist (43,5 procent). Verder heeft het concern belangen in een Italiaanse bank en een Deens robotbedrijf.

Exor staat inmiddels op nummer 389 op de Forbes 2000, de ranglijst van grootste bedrijven in de wereld. Forbes beschouwt Agnelli als het op drie na grootste familiebedrijf in de wereld - na Wal Mart (familie Walton), VW Groep (familie Porsche) en Berkshire Hathaway (Warren Buffett). De familie Agnelli heeft 51 procent van de aandelen.

Vorig jaar maakte Exor een winst van 657,5 miljoen euro op een omzet van 120,3 miljard euro. Vrijwel zeker spelen fiscale en juridische redenen een rol bij de verplaatsing van het hoofdkantoor. Exor-topman John Elkann, achter-achterkleinzoon van Fiat-oprichter Giovanni Agnelli, zegt in een verklaring dat een hoofdkantoor in Amsterdam beter past bij het 'mondiale karakter' van Exor. Via Nederland denkt hij gemakkelijker kapitaal aan te kunnen trekken voor internationale overnames en investeringen.

Het officiële hoofdkantoor van Exor komt wordt gevestigd aan de Hoogoorddreef 15 in de Bijlmermeer. Pikant is dat de eigenaar van Juventus daarmee op een steenworp afstand is gevestigd van de Arena, de thuisbasis van Ajax. De belangrijkste participatie is echter die in het autoconcern Fiat, dat na de fusie met het vrijwel bankroete Chrysler het eerste grote transatlantische autoconcern ter wereld is geworden met een reeks van merken, zoals Fiat, Chrysler, Alfa Romeo, Dodge, Ferrari en Jeep. Voor Exor, dat een belang heeft van 29 procent in Fiat Chrysler, plus de meerderheid van het stemrecht, was dit een schot in de roos nu Chrysler een comeback heeft gemaakt.

Fiat Chrysler werd in 2014 als een Nederlandse NV opgericht. Ook Ferrari en CNH International zijn Nederlandse NV's. Exor zegt dan ook zonder blikken of blozen dat 85 procent van alle activa in Nederlandse vennootschappen zit.

Veel buitenlandse vennootschappen hebben om belastingtechnische redenen hun onderneming juridisch in Nederland ondergebracht. In mei noemde Oxfam juist Nederland nog het grootste belastingparadijs voor multinationals.

Daarnaast biedt Nederland ook juridische voordelen voor houdstermaatschappijen die met een beperkt aandelenbelang de zeggenschap in een groot concern willen behouden. In Nederland kunnen bedrijven gemakkelijk een onderscheid maken tussen stemgerechtigde aandelen en stemloze certificaten die op de beurs worden genoteerd.

Meer over