Faillissement oliemaatschappij Yukos uitgelokt door Russische overheid

Het gerechtshof in Amsterdam heeft dindag een Russische faillissementsuitspraak uit 2006 ongeldig verklaard.

Jeroen van Wensen
Olie van Rosneft, dat delen van Yukos heeft opgekocht. Beeld reuters
Olie van Rosneft, dat delen van Yukos heeft opgekocht.Beeld reuters

Een rechter in Moskou verklaarde oliemaatschappij Yukos in dat jaar bankroet als gevolg van hoge belastingschulden. De curator verkocht kort daarop delen uit de boedel van Yukos, onder meer aan staatsbedrijf Rosneft. Ook Yukos Finance, een Nederlandse dochteronderneming, werd verkocht aan Rosneft.

Vervolgens ontwikkelde zich een juridische strijd tussen kort gezegd de staat en aanhangers van de voormalige Yukos-topman Michail Chodorkovski. Die zat jarenlang in Siberië opgesloten wegens vermeende belastingontduiking.

Faillissement uitgelokt

De Amsterdamse rechter oordeelde dinsdag dat de Russische overheid het faillissement van Yukos heeft uitgelokt. De Russische belastingdienst heeft volgens het hof onwettige btw-aanslagen opgelegd van enkele miljarden euro's. De rechter acht dat strijdig met de Nederlandse rechtsorde. De verkoop van Yukos Finance is daarmee onwettig en daar gaat met terugwerkende kracht een streep doorheen, aldus de rechter.

Staatsbedrijf Rosneft heeft zijn belang in Yukos Finance enkele jaren geleden verkocht. De huidige eigenaar blijft nu met lege handen achter. Yukos Finance, dat bestaat uit de buitenlandse bezittingen van Yukos, is honderden miljoenen waard.

De zaak van vandaag maakt onderdeel uit van de rechtszaak over moederbedrijf Yukos. Die zaak gaat over tientallen miljarden euro's, sleept zich al jaren voort en loopt bij het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag.

Meer over