EZ gaat op valreep akkoord met verkoop UNA

Minister Jorritsma van Economische Zaken heeft op de valreep ingestemd met de verkoop van het energiebedrijf UNA aan het Amerikaanse bedrijf Reliant....

Dat zijn onrendabele investeringen uit het verleden, waar de vier Nederlandse energieproducenten voor moeten opdraaien. Het gaat onder meer om stadsverwarmingsprojecten, en een duur contract voor de import van Noorse stroom. Een commissie onder leiding van oud Shell-topman Herkströter brengt in oktober advies uit over de verdeling van de kosten.

Vrijdag stemde EZ al in met de verkoop van het Zuid-Hollandse stroombedrijf EZH, dat in handen komt van de Duitse energiegigant Preussen. Ook bij EZH is al een voorziening van circa een miljard getroffen voor de vereffening.

Volgens UNA-directeur P. Koppen de Neve is het rondkomen van de deal tussen EZH en Preussen 'een heel belangrijk drukmiddel' geweest. De betrokken partijen werkten de afgelopen week op een Amsterdams advocatenkantoor tot diep in de nacht aan de aanpassing van de overeenkomst.

De toestemming van het ministerie voor de verkoop van UNA komt op het allerlaatste moment. Vandaag zou de termijn aflopen waarbinnen Jorritsma een besluit moest nemen. 'Als we er niet uit waren gekomen, was het ''nee'' geworden', zegt de opgeluchte directeur van UNA. 'Die situatie had alleen maar verliezers opgeleverd.'

Ook een woordvoerder van EZ bevestigt dat het 'heel spannend' was. Maar het ministerie heeft zijn zin gekregen. Voor de 'bakstenen' ofwel stranding costs kan EZ nu de verkopende aandeelhouders aanspreken. De twee gemeenten en de twee provincies reserveren maximaal 1,9 miljard gulden voor deze kosten, 500 miljoen gulden meer dan eerder was voorzien.

Maar omdat Reliant meer betaalt, blijft de gegarandeerde opbrengst circa 2 miljard gulden voor de vier aandeelhouders. Reliant betaalt volgens EZ en UNA 3,9 miljard gulden voor het energiebedrijf, 500 miljoen gulden meer dan in de aanvankelijke constructie. 'Maar daarvoor krijgt Reliant een ''schoon'' UNA, dus zonder toekomstige verplichtingen', zegt Koppen de Neve. In een verklaring laat ook Reliant-topman S. Letbetter weten dat hij 'truly pleased' is met het bereikte akkoord.

Meer over