Extravagante beursman verdachte in cocaïnezaak

Florian van L. was een van de weinige Nederlandse beurshandelaren die wel publiekelijk wilde pochen over hoe hij geld over de balk smeet. Gisteren werd bekend dat Van L. als verdachte is opgepakt in een grote cocaïnezaak. Of hij een van de grote graaiers was? 'Ja... misschien wel. Alleen gaven we ook veel terug. We consumeerden als gekken.'

Florian van L. laat zich door RTL Nieuws interviewen over hoe Nederlandse beurshandelaren uit de band springen à la Wolf of Wall Street. Beeld
Florian van L. laat zich door RTL Nieuws interviewen over hoe Nederlandse beurshandelaren uit de band springen à la Wolf of Wall Street.Beeld

Als beurshandelaar maakte Van L. deel uit van een groep mannen van rond de 25 jaar die zichzelf 'het klasje' noemde. 'Elk succes vierden we met elkaar. Keihard. Dan charterden we een vliegtuig en gingen we met wat danseresjes naar een tropisch eiland', vertelde hij. Na een goede deal voor Nutricia schafte hij en zijn maatje ieder een Porsche aan in een chocolademelkkleur. Hiermee reden ze naar Kopenhagen. Daar dronken ze zo veel champagne dat ze de volgende ochtend in hun boxershort ontwaakten met een wijnkoeler op het hoofd.

Waarom? 'Omdat het kon', zei Van L. 'Ik was jong, woonde nog in het huis van mijn ouders die in het buitenland zaten en het geld kwam binnenvliegen.' Mogelijk schepte hij op, maar RTL en NRC lieten hem graag zijn verhaal doen toen twee jaar geleden de hitfilm Wolf of Wall Street met Leonardo di Caprio in de hoofdrol hier in première ging. In die film gingen effectenhandelaren zich te buiten aan de meest bizarre extravaganties. Nederland had zijn eigen Wolf van het Damrak.

Gisteren werd bekend dat de 54-jarige klompenwolf als een van de zeven verdachten is opgepakt in het drugsonderzoek Gadolinium. 'Zes van hen zitten nog vast, onder wie Van L.', zegt een woordvoerder van het landelijk parket.

Van L. is een van de hoofdverdachten in een onderzoek naar de handel van duizend kilo cocaïne met een straatwaarde van dertig miljoen euro die eind vorig jaar in Raamsdonkveer werd onderschept. Bij Van L. thuis is bij een huiszoeking ook 250 duizend euro aan contanten gevonden.

Van L. werkte in het verleden onder meer voor Merrill Lynch (1989-1995), NIBC (1995-1997) en Eureffect (1997-2005). Tijdens zijn periode bij vermogensbeheerder Eureffect trad hij als analist verschillende keren in de media op, zoals in het programma Business Class van Harry Mens. Maar ook CNN en BBC haalden bij hem quotes over de boekhoudschandalen bij Shell en Ahold.

Wolf of Wall Street

Sinds 2005 zit hij vooral in vastgoed. Hij noemt zichzelf meerderheidsaandeelhouder van Qasr Real Estate, directeur van Julius Venture Capital in Amsterdam, partner van Dutch Global Trading Company in Amersfoort (handel in wijn, water, cacao), en algemeen directeur van Synergy Real Estate Holdings in Haarlem. Hij woont in een riante villa in Hillegom met binnenbad, solarium en 1.200 vierkante meter grond, waarop overigens inmiddels beslag is gelegd.

In zijn periode bij Merrill Lynch zei hij 'enorm in de watten te zijn gelegd'. Hij vertelde tegen RTL dat de film Wolf of Wall Street een 'redelijk waarheidsgetrouw' beeld gaf van hoe de beurshandel vroeger was. Zelf had hij ook ooit hetzelfde type witte Lamborghini Countach als waarmee Di Caprio als Jordan Belfort rondreed in de Wolf of Wall Street.

Van L. vertelde aan RTL hoe gebruikelijk het was voor sommige effectenkantoren om hun grote, buitenlandse klanten eens per jaar naar Amsterdam te laten overkomen. Voor de klanten werden vliegtickets gekocht, kamers in het Hilton geboekt, zeilboten afgehuurd. De beurshandelaren gingen 's nachts naar de duurste clubs en onderdrukten de slaap 'met behulp van versterkende middelen'. Zondagmiddag vloog iedereen weer terug. 'De traditie was dat alle klanten de maandag erop maximale orders uitzetten', aldus Van L. 'Dan had je dat weekend twintigvoudig terugverdiend.'

Op 7 september worden de zeven verdachten voorgeleid voor de rechtbank in Den Bosch. Behalve Van L. hoort daar ook een zakenpartner bij met wie hij Dutch Global Trading Company in Amersfoort exploiteerde.

Meer over