Ex-werknemers Aegon willen opties houden

De werknemers van de voormalige vastgoeddivisie van verzekeraar Aegon vechten voor hun optieregelingen. Die zijn ze kwijtgeraakt nadat de vastgoedafdelingen van Aegon en het pensioenfonds PGGM opgingen in het nieuwe samenwerkingsverband Amvest....

ANP

AMSTERDAM

Via een procedure bij het kantongerecht in Amsterdam proberen 26 personeelsleden alsnog hun opties te redden. Dit heeft advocaat J. Nicolai van het kantoor Pels Rijcken uit Den Haag maandag bevestigd.

Aegon en PGGM werken sinds begin vorig jaar samen in Amvest. De twee bedrijven hebben elk 50 procent van de aandelen in handen. De werknemers die eerst bij Aegon de vastgoedportefeuille beheerden, zijn niet gelukkig met het feit dat ze over moesten stappen naar de nieuwe combinatie. Amvest kent geen optierechten. De joint venture is net als medeaandeelhouder PGGM immers niet op de beurs genoteerd.

De optieregeling was de laatste jaren bijzonder winstgevend voor de voormalige Aegonners. De koers van de verzekeraar uit Den Haag klom fors omhoog tot ongeveer 190 gulden, waardoor sommige werknemers de winst op hun optieportefeuille zagen stijgen tot 60 duizend gulden.

Amvest wacht rustig de juridische procedure af. De onderlinge verhoudingen binnen het bedrijf zijn niet verstoord, zo meldt de woordvoerder van Amvest. In zijn ogen is het samenwerkingsverband een 'nieuw bedrijf' dat geen optieregelingen kent. 'De opties zaten niet standaard in de arbeidsvoorwaarden van Aegon. De raad van bestuur bepaalde elk jaar weer of de werknemers van Aegon er recht op hadden.' Hij tekent aan dat Aegon-werknemers 'vrijwillig' zijn overgestapt naar Amvest. Nicolai constateert echter dat zijn cliënten geen keus hadden: 'Of je stapte over, of je raakte je baan bij Aegon kwijt.'

De advocaat denkt dat zijn opdrachtgevers sterk staan. De wet kent immers bepaalde regelingen die de belangen van het overgenomen personeel moeten beschermen. Volgens een van die regelingen moet de koper de arbeidsvoorwaarden van de over te nemen werknemers respecteren.

Ook hebben de directies van PGGM en Aegon het personeel herhaaldelijk toegezegd dat niemand door de overname financieel achteruit zal gaan, zo tekent Nicolai aan.

Meer over