de winnaar en verliezer van de weekRalph hamers & John Fentener van Vlissingen

Ex-ING’er Hamers belandt bij UBS in een gespreid bedje, van Vlissingen moet saneren

null Beeld AP
Beeld AP
Peter de Waard

Ralph Hamers - UBS

Perfecte week

Hij moet zich voelen als een voetballer die elke week door de vaderlandse sportpers wordt gefileerd als een kneus, toch een transfer krijgt naar een buitenlandse topclub en daar in een gespreid bedje terechtkomt. Afgelopen week kon UBS, de nieuwe werkgever van ex-ING’er Ralph Hamers, een recordwinst melden.

In het derde kwartaal verdiende UBS netto bijna 2 miljard euro. Vooral de afdeling vermogensbeheer van de Zwitserse bank deed het uitstekend. Veel miljardairs probeerden een slaatje te slaan uit de volatiliteit op de financiële markten en zochten hun toevlucht bij UBS. De zakenbankdivisie zag de winst met 40 procent stijgen. Hamers blijkt zijn transfer op het juiste moment te hebben gemaakt, want ING ligt in eigen land al weer flink onder vuur. Vorige maand werd de bank opnieuw genoemd in een witwasschandaal. UBS noemde Hamers bij zijn aanstelling al de wereldtop. Hij gaat daar in Zwitserland ook vijf keer zoveel verdienen. Van de crisis heeft UBS geen last. De aandeelhouders krijgen daarom 1 miljard euro dividend. Het betekent niet dat Hamers niets te doen zal hebben. De winst kan nog hoger.

Reuters meldde dat UBS 78 eurocent kosten voor een euro winst maakt. Concurrent CreditSuisse lukt dat met 76 eurocent. Maar Ralph Hamers is iemand die ook een uitdaging nodig heeft.

John Fentener van Vlissingen Beeld ANP
John Fentener van VlissingenBeeld ANP

John Fentener van Vlissingen - BCD

Op zijn 81ste zakelijk toch nog in de sores

John Fentener van Vlissingen kende nooit zakelijke zorgen. Hij werd geboren met een zilveren lepel in zijn mond. Hij richtte in 1975 de zakenreisonderneming BCD Holdings op, wat een vanzelfsprekend succes werd. Daardoor kon hij zich bezighouden met idealistische projecten als de promotie van het familiebedrijf en drijvende kracht zijn achter de zogenoemde ‘verbeterdagen’ − Big Improvement Days − waar ondernemers en wetenschappers positivisme uitstraalden. Op zijn 81ste jaar zit hij zakelijk ineens in de sores. Afgelopen week moest BCD Travel bekendmaken drieduizend van de 15 duizend werknemers te moeten ontslaan, omdat de markt voor zakenreizen volledig is ingestort. John Fenenter van Vlissingen denkt dat het zeker vijf jaar zal duren voordat die volledig is hersteld.

Voor de enige nog levende van de drie broers Fentener van Vlissingen (zijn broers Frits en Paul overleden in 2006) wordt het een zorgelijke oude dag. Vorig jaar boekte zijn familiebedrijf BCD nog een omzet van 15 miljard euro. Maar door corona daalt die dit jaar met 75 procent en komt BCD zwaar in de verliezen. De Fortune 500 − de grootste multinationals ter wereld − laten hun managers geen zakenreizen meer maken. Fentener van Vlissingen rest niets anders dan vers familiekapitaal in het bedrijf te steken. Saneren is niet zijn specialiteit.

Meer over