Ex-bestuurder Ahold eist 10 miljoen dollar

De voormalig topman van USFoodservice, Jim Miller, eist minstens tien miljoen dollar van zijn voormalige werkgever Ahold. Dat heeft een woordvoerder van Ahold zaterdag bevestigd....

Ahold maakte woensdag tijdens de bijzondere vergadering van aandeelhouders bekend dat Miller bij een rechtbank in Baltimore een procedure is begonnen om bonussen en andere contractuele rechten te behouden. Ahold kocht US Foodservice in april 2000.

Tussen 2000 en 2002 hebben managers op grote schaal gesjoemeld met inkoopkortingen. Daardoor heeft Ahold de winsten over die jaren met 880 miljoen dollar te hoog ingeschat. Miller trad in mei vorig jaar af. De Amerikaan zat sinds 2001 in de raad van bestuur van Ahold.

De Telegraaf citeerde zaterdag uit de processtukken, waarin staat dat Miller zou zijn aangezet tot aftreden door de nieuwe bestuursvoorzitter Anders Moberg, voormalig president-commissaris Henny de Ruiter en het hoofd van personeelszaken. Hij zou daarbij krijgen wat hij hebben wilde. Miller is op geen enkele wijze bij de boekhoudfraude betrokken, betoogt zijn advocaat.

Miller kon niet onvrijwillig vertrekken, omdat dan de aandeelhouders daarover moesten stemmen. Ahold was volgens de processtukken bang dat Miller dan uit de school zou klappen over misstanden elders in het supermarktconcern.

Meer over