EVC wil fuseren met dochter Norsk Hydro

PVC-producent EVC wil fuseren met de pvc-dochter van Norsk Hydro. De Noorse industriële gigant krijgt een belang van 45 procent in EVC....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Het is een fusie, geen overname', beklemtoonde EVC-president Ettore dell'Isola gisteren in een toelichting. De petrochemische divisie van Norsk Hydro behaalde vorig jaar een omzet van 1,6 miljard gulden. Het op de Amsterdamse beurs genoteerde EVC zette vorig jaar voor 2,4 miljard gulden om. Als de fusie doorgaat, wordt de naam EVC veranderd.

Dell'Isola betoogde enkele maanden geleden al dat er teveel spelers waren op de Europese pvc-markt. Nadat EVC begin dit jaar de Oost-Duitse producent Buna overnam, is het aantal 'grote spelers' volgens hem gedaald van tien tot zeven. De nieuwe combinatie, die een van de vier grootste pvc-producenten ter wereld wordt, krijgt een marktaandeel van ongeveer 30 procent. In Europa werd vorig jaar bijna zes miljoen ton pvc geproduceerd.

EVC zelf is ontstaan door de fusie van de pvc-bedrijven van het Britse chemieconcern ICI en het Italiaanse Enichem. Het bedrijf werd eind 1994 naar de Amsterdamse beurs gebracht en kreeg ook een notering op aan de Londense schermenbeurs Seaq.

Vorig jaar wist EVC uit de rode cijfers te klimmen. Er was een nettowinst van 33 miljoen gulden tegen een verlies van 25 miljoen in 1996. De winst was te danken aan een belastingmeevaller in Duitsland, want operationeel was het een slecht jaar. EVC en Norsk Hydro verwachten binnen drie jaar een jaarlijks synergievoordeel van 80 miljoen gulden.

EVC heeft bijna vierduizend medewerkers, voornamelijk in Italië, Duitsland, Engeland en India. Het bedrijf bouwt fabrieken in Quatar, China, India en Maleisië. Dell'Isola verwacht dat die over een jaar of twee kunnen produceren. De petrochemische divisie van Norsk Hydro heeft drieduizend medewerkers in Noorwegen, Zweden en Engeland.

Meer over