Winnaar & VerliezerStefan Persson en Leslie Wexner

Europese modemiljardair versus Amerikaanse lingeriekoning

Vertrekkend H&M-ceo Stefan Persson.Beeld Getty Images

Stefan Persson - H&M

Miljard euro rijker in een week

Stefan Persson, miljardair en patriarch van het Zweedse modeconcern Hennes & Mauritz (H&M), stopt er op zijn 72ste jaar mee, zo liet hij donderdag weten.

Hij draagt de voorzittershamer over aan zijn zoon Karl-Johan, die de afgelopen jaren al de dagelijkse leiding had van een van de grootste modeketens van de wereld. Persson senior kan dat met ere doen. Vorig jaar stegen de verkopen van H&M met 11 procent tot 233 miljard Zweedse kroon, omgerekend 22 miljard euro. Ook de winst ging flink omhoog en de koers steeg met 12 procent. Deze week won H&M na twintig jaar procederen ook nog een zaak tegen Adidas die de twee parallelle, verticale strepen op sportkleding van H&M een inbreuk vond op zijn eigen beeldmerk met drie verticale strepen.

Stefan Persson is de zoon van oprichter Erling Persson. Onder Stefan veroverde H&M de wereld. Er werken nu 132 duizend mensen bij 4.500 filialen in 64 landen. Dit jaar zullen 200 nieuwe winkels in zogenoemde groeimarkten worden geopend, terwijl in Europa en de VS 175 filialen zullen worden gesloten De dagelijkse leiding komt nu in handen van Helena Helmersson, de eerste vrouw ooit op deze post bij H&M.

Zij moet de slag online maken en zorgen dat H&M ook op het gebied van duurzaamheid kan concurreren. Persson, die 47 procent van de aandelen heeft, werd dankzij de koersstijging van de aandelen deze week 1 miljard euro rijker.

Leslie Wexner - Victoria’s Secret

‘Aandeel van 100 naar 20 dollar’

Lingeriekoning Leslie Wexner.Beeld AP

Als de koning van de lingerie liet Leslie Wexner zich niet alleen graag omringen met mooie vrouwen , de zogenoemde Victoria’s Secret Angels, maar hield hij ook vast aan zijn positie als ceo van het moederbedrijf L. Brands, dat behalve Victoria’s Secret ook vele andere merken als Abercrombie & Fitch in de vaart der volkeren opstootte.

Maar op zijn 82ste jaar moet hij plaatsmaken. En Victoria’s Secret – de keten van sexy lingerie en spannende pakjes – zal mogelijk deels worden verkocht. De gloriedagen uit de tijd dat Doutzen Kroes daar over de catwalk liep, zijn allang voorbij. Nieuwe ketens als ThirdLove en Aerie hebben marktaandeel van Victoria’s Secret afgesnoept. De koers van het aandeel is gedaald van 100 dollar vijf jaar geleden tot nog geen 20 dollar nu. 

In het laatste kwartaal daalde de omzet met 12 procent. En de fameuze jaarlijkse modeshow werd zelfs helemaal afgelast. Wexner, een selfmade ondernemer die ooit begon met 5.000 dollar die hij had geleend van zijn tante, is ook beschadigd door zijn vriendschap met de veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein die in augustus dood in zijn cel werd gevonden. Na 57 jaar ceo te zijn geweest, stapt hij op. Over de verkoop van Victoria’s Secret zouden gesprekken gaande zijn met het opkoopfonds Sycamore Partners. De koning is van zijn troon gevallen.

Meer over