Europese Commissie doet invallen bij Intel

MUNCHEN (ANP) - De Europese Commissie heeft invallen gedaan bij kantoren van chipfabrikant Intel in München. De commissie verdenkt de grootste halfgeleiderproducent ter wereld van misbruik van zijn dominante marktpositie. Dat maakte de commissie dinsdag bekend.

Intel bevestigde dat er huiszoekingen zijn gedaan. Het Amerikaanse concern gaf aan volledig mee te zullen werken met het onderzoek. Ook bij kantoren van de Duitse elektronicaketen Mediamarkt en de Britse computerketen DSG International, bekend van Dixons, vonden invallen plaats door beambten van het dagelijkse bestuur van de Europese Unie.

Het onderzoek volgt op een klacht van rivaal Advanced Micro Devices (AMD). Volgens AMD neemt Intel een monopoliepositie in op de chipmarkt. Door klanten fikse kortingen te geven op zijn producten zou het concern geprobeerd hebben computers met chips van AMD uit de schappen van detailhandelaren te weren. Mediamarkt verkoopt enkel computers met processoren van Intel.

Intel moet op 11 en 12 maart in Brussel uitleg geven over de zaak. De commissie kan een boete opleggen van maximaal 10 procent van de jaaromzet als het bedrijf schuldig wordt bevonden.

Meer over